ANNONS

Byggnadsarbetare slagna på jobbet

”Vi måste hela tiden titta oss över axeln”, säger Leif Engberg, byggarbetare på Rinkebystråket för Sweab, efter att han och kolleger utsatts för stenkastning.Foto: Anna Z Ek
”Vi måste hela tiden titta oss över axeln”, säger Leif Engberg, byggarbetare på Rinkebystråket för Sweab, efter att han och kolleger utsatts för stenkastning.Foto: Anna Z Ek
Byggarbetare har blivit hotade, misshandlade och utsatts för stenkastning.

I onsdags stängde ­Peab av maskinerna och kallade hem sin personal från Rinkebystråket.
ANNONS

– Flera incidenter har lett fram till beslutet att avbryta arbetet på Rinkebystråket. Två personer har utsatts för misshandel i anslutning till arbetsplatsen. Personal har hotats och det har förekommit stenkastning mot personal och våra maskiner, säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab.

I onsdags vid 15-tiden fattades beslutet, efter att byggarbetare utsatts för stenkastning.

Peab har sedan i maj arbetat med att bygga om Rinkebystråket som ska förvandlas till en affärsgata med butiker och restauranger.

Förra fredagen blev två Peab-anställda enligt polisen misshandlade när det var på väg från arbetsplatsen.

– Vi tycker att det här är jättetråkigt och vi för diskussioner med Familjebostäder och närpolisen om hur vi ska kunna jobba på ett säkert sätt framöver i Rinkeby, säger Niclas Brantingson.

En motorkap ska även ha stulits från Peab, enligt honom.

Även personal från Sweab, som också arbetar på Rinkebystråket, upplever den nuvarande situationen som ohållbar.

– Det är olustigt och känns inte kul att gå till arbetet. Vi måste hela tiden titta oss över axeln. Nyligen kastades sten mot oss och på vår maskin. Jag vill att folk ska få veta vad vi råkar ut för och att det inte är okej, säger Leif Engberg, som arbetar på Rinkebystråket för Sweab.

Han tror att det är några få personer som vill sabotera.

ANNONS

– Boende i området tycker att det ska bli kul med en ny affärs­gata och jag också, som själv är Rinkebybo. Det verkar vara en ­liten klick människor som gör det här och de ska inte få förstöra för alla andra, säger Leif Engberg.

Bo Sundin (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, ser allvarligt på händelserna.

– Det är fullständigt oacceptabelt att byggarbetare ska attackeras på och i anslutning till arbetsplatsen. Vi ser allvarligt på det och arbetar med att försöka hitta en lösning, säger han.

I torsdags hölls ett möte mellan Peab, närpolisen och familjebostäder för att försöka ta fram en plan om hur man ska jobba för att ge byggpersonalen en tryggare arbetsplats på Rinkebystråket.

Vid tidningens pressläggning hade inte några åtgärder presenterats.

– Vår ambition är att kunna fortsätta vårt arbete i början av den här veckan, säger Niclas Brantingson.

Det är olustigt och känns inte kul att gå till arbetet.Leif Engberg

Fakta

Affärsstråket öppnar hösten 2015

Rinkebystråket blir en helt ny handelsgata med uteserveringar, restauranger och kaféer.

Åtta företag är klara att flytta in hösten 2015, bland andra en butik med mobiltelefoni, en verksamhet med elektronikvaror och reparationer, två restauranger, två frisörsalonger, en inredningsbutik och en verksamhet för valutaväxling.

Det nya Rinkebystråket kopplar samman Rinkeby torg med Järvafältet. E18 vid infarten till Rinkeby däckas över i samband med att motorvägen byggs om.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.