Byggnadsnämnden: ”Man brukar vänta tio år”

Det kan dröja tio år innan Jerry Williams och Kjerstin Dellert får en gata eller ett torg
Det kan dröja tio år innan Jerry Williams och Kjerstin Dellert får en gata eller ett torg
Många vill även hedra Robert Broberg med en gata eller en staty.
Många vill även hedra Robert Broberg med en gata eller en staty.
Det kan dröja innan Jerry Williams och Kjerstin Dellert får en gata eller ett torg uppkallat efter sig.
– Det är praxis att vänta tio år efter att något har avlidit innan man gör en namnsättning, säger Torsten Svenonius (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Efter att Kjerstin Dellert och Jerry Williams nyligen gått bort är det många som vill hedra de båda med varsina gator eller torg. Även Robert Broberg, som gick bort för tre år sedan, har nämnts i diskussionerna.

Socialdemokraterna i Solna har som förslag att döpa torget vid Huvudstagatan 9 efter Jerry Williams och de vill även hedra Kjerstin Dellert på något sätt i närheten av Confidencen, där hon var verksam.

Man brukar vänta ett antal år efter att något har avlidit

Torsten Svenonius (M), ordförande i byggnadsnämnden

I Solna stad är det byggnadsnämnden som namnsätter gator och torg. Där är Torsten Svenonius (M) ordförande och han menar att det inte finns något fastställt regelverk när det kommer till att namnge gator och torg efter personer.

– Däremot finns det en praxis som säger att man brukar vänta ett antal år efter att något har avlidit innan man gör en namnsättning, runt tio år ungefär. Det är en ganska god princip för att undvika diskussion strax efter att någon gått bort, säger Torsten Svenonius.

För att ett så kallat memorialnamn det ska kunna bli aktuellt krävs det att personen har haft anknytning till platsen och att denne på något sätt förtjänar en plats i historian, menar Torsten Svenonius.

S vill namnge torget vid Huvudstagatan 9 efter Jerry Williams. Foto: Google maps

Vad tycker ni i Moderaterna om förslaget att Kjerstin Dellert och Jerry Williams ska få platser uppkallade efter sig?

– Det är personer som kan komma i fråga. Men man bör låta den här tidsperioden förflyta innan man tar upp frågan till prövning. Det finns mängder av memorialnamn i Solna, till exempel Putte Kocks torg vid nationalarenan och så har vi en ny gata där den gamla Råsunda stadion låg som kommer att döpas fotbollsspelaren efter Henry ”Garvis” Carlsson.

Man brukar passa på när det ska inrättas en ny gata

Torsten Svenonius (M), ordförande i byggnadsnämnden

Torsten Svenonius säger att det är en fördel om torget eller gatan är ny eller inte har något namn sedan tidigare när den ska tilldelas ett memorialnamn.

Torsten Svenonius (M) är ordförande i byggnadsnämnden i Solna. Foto: Wikimedia Commons

– Det blir väldigt opraktiskt för de som redan har en adress på gatan. Man brukar passa på när det ska inrättas en ny gata, vilket det ofta gör i en växande stad.

Trots de många reaktionerna på Facebook är det inte någon som kontaktat Torsten Svenonius om memomialnamn för de nyligen bortgångna Solnaprofilerna.

– Nej, det har inte varit någon alls. Men det är två typiska personer som man bör ha i åtanke inför framtiden.