Byggolyckorna ökar: ”Det finns de som struntar i säkerheten.”

Här, i ett blivande bostadsområde i Åkersberga, avled en utländsk byggarbetare i en arbetsplatsolycka den 1 mars. Facket vittnar om allvarliga säkerhetsbrister på byggen i hela länet - nu lovar regeringen krafttag för att förbättra säkerheten.
Här, i ett blivande bostadsområde i Åkersberga, avled en utländsk byggarbetare i en arbetsplatsolycka den 1 mars. Facket vittnar om allvarliga säkerhetsbrister på byggen i hela länet - nu lovar regeringen krafttag för att förbättra säkerheten.
Byggnads Andrzej Stamirowski stoppade nyligen arbetet med att riva en byggnad i västerort.
Byggnads Andrzej Stamirowski stoppade nyligen arbetet med att riva en byggnad i västerort.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lovar mer pengar för att förbättra säkerhetsarbetet på länets byggen.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lovar mer pengar för att förbättra säkerhetsarbetet på länets byggen.
De närmaste åren ska 10 000-tals bostäder stå klara i länet – men expansionen har ett pris: Olyckorna ökar. Nu lovar ministern Ylva Johansson (S) bättre säkerhet.

– Att människor dör på sin arbetsplats, det får inte hända.

För två veckor sedan stoppade fackförbundet Byggnads en rivning i Hässelby, på grund av bristande säkerhet och usla arbetsvillkor.

– De rev där inne helt utan belysning, de var som två råttor, säger Andrzej Stamirowski, skyddsombud.

Så sent som i fredags avled en man i en arbetsplatsolycka vid örlogsbasen i Haninge, när en lampa skulle lyftas till en elstolpe.

Och i början av mars dog en lettisk byggjobbare när en vägg rasade i ett bostadsområde i Åkersberga.

När Mitt i tillsammans med Byggnads besökte området i Åkersberga där dödsolyckan inträffade, upptäcktes en rad säkerhetsbrister. Enligt facket saknades fallskydd på flera byggnader och ett par arbetare jobbade på tak utan tillräcklig utrustning.

Enligt Johnny Rindebrandt, arbetsmiljöansvarig på Byggnads, är bristerna vanliga på byggarbetsplatser runt om i Stockholm.

– De farligaste felen är att fallskydd saknas och att byggställningar är felbyggda. Folk utan kompetens bygger och vi ser brister i kommunikationen när byggjobbare från olika länder inte förstår varandra.

De senaste två åren har olyckorna i byggbranschen ökat med 27 procent i länet. Enligt Kent Jansson, sektionschef på Arbetsmiljöverket, beror ökningen delvis på den snabba byggtakten.

– Alla byggen ska gå fort och då tar företagen genvägar. Det finns de som struntar i säkerheten. Samtidigt har de utländska byggjobbarna blivit markant fler. De har inte alltid utbildning utan många tror kanske att det räcker att kunna hålla i en hammare. För våra inspektörer är det omöjligt att hinna med att granska alla byggen, säger han.

Men nu kan det bli ändring. Arbetsmiljöverket har flera projekt där de granskar villkoren i byggbranschen, till exempel för utländska arbetare, och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lovar krafttag.

– Vi har en nollvision för dödsolyckor. Därför ska vi satsa 100 miljoner årligen i ökade arbetsmiljöanslag, säger hon.

Polisen utreder dödsolyckan i Åkersberga. Det är ännu oklart vilket byggföretag som är ansvarigt. Just detta – att veta vem som ansvarar för säkerheten på byggen – är en fråga som ofta tar tid att utreda.

Polisen Katharina Genberg, som utreder arbetsmiljöbrott, vill att det ska bli lättare att utreda ansvarsförhållandena.

Hon vill även ändra lagen, så att det blir enklare att döma de företag som begår fel. I dag åtalas få byggföretag för arbetsmiljöbrott, på grund av höga beviskrav.

– Jag vill också att man börjar titta på vilka löner arbetarna har och hur lång tid de har på sig att bygga.

Läs mer på mitti.se: Bittan Anderssons son Christian Wikström dog 26 år gammal i en byggolycka i Solna 2011. Snart ­preskriberas fallet.

Fakta

18 500 bostäder ska påbörjas

Det byggs allt mer – under 2016 ska cirka 18 500 bostäder påbörjas i länet. Det är 25 procent fler bostäder än vad som byggdes 2014.

Olyckorna på husbyggen i länet har ökat med 27 procent mellan 2013 och 2015. 2015 anmäldes 295 olyckor i länet, enlig statistik från Arbetsmiljöverket. Dödsolyckor är inte inkluderade.

I förra veckan varslade Byggnads om strejk. En av orsakerna är att de vill få till tryggare arbetsplatser och att huvudentreprenörerna tar ett ökat ansvar för säkerheten på arbetsplatserna.

Hör av dig till oss!

Vi vill granska byggbranschen, mejla oss dina tips och idéer:

mittigranskar@mitti.se

Källa: Boverket och Arbetsmiljöverket