ANNONS

Grannar rasar över planerna på höghus nära Eolshälls gård

Drygt 300 bostäder ska byggas i Henriksbergshamnen vid Mälaren (nära Axelsbergs t-bana). Grannar protester mot planerna. Från vänster: Inger Mattsson Kasserud, Josefin Michanek med dottern Laura, Bertil Norrhall och Vitomir Ilic.
Inger Mattsson Kasserud, Josefin Michanek med dottern Laura, Bertil Norrhall och Vitomir Ilic utanför hantverksbyn vid Hägerstenshamnen.
Drygt 300 bostäder planeras intill 4H-gården Eolshäll, alldeles vid Mälaren. Vissa kan bli sju våningar höga.
Nu är sista chansen för berörda att tycka till.
– Både utseendet och höjden på husen avviker för mycket från miljön här, säger Inger Mattsson Kasserud.
ANNONS

I tio år har staden planerat att bygga bostäder i Henriksberg, vid Hägerstenshamnen. Processen har varit långsam, men nu tar den fart. Den 25 augusti är sista chansen för berörda att ha synpunkter på bygget, som innefattar åtta hus med smålägenheter. Husen längs med vattnet blir fyra våningar höga. Längre upp ska de ha sju våningar.

Många i området är kritiska.

– Både utseendet och höjden på husen avviker för mycket från miljön här. De förändrar området helt, säger Inger Mattsson Kasserud, som bor i ett radhus på Hägerstensbrinken.

Fotomontage med de planerade bostäderna i Henriksberg, nära Hägerstenshamnen och Eolshälls gård. Tre hus i det gamla industri- och hantverskvarteret bevaras. Strandpromenaden breddas.

Åtta nya hus planeras där hantverksbyn ligger i dag. Tre äldre hus bevaras – de lägre byggnaderna på bilden. 4H-gården ligger i grönområdet till höger. Fotomontage: Brunnsberg/Forshed

Mitt i träffar henne och tre av hennes grannar vid den lilla hantverksby som i princip försvinner. Det är en lågskalig bebyggelse med rötter i industrialismens barndom, grönklassad av Stockholms stadsmuseum eftersom den anses ha ett särskilt kulturhistoriskt värde. Bara tre byggnader blir kvar, insprängda bland de nya husen.

– Från början skulle bara två hus bli kvar. Nu är det tre, och det är förstås bättre. Men det finns ett fjärde hus med ett glasblåseri som också borde bevaras. Det är tråkigt när hantverkare mister sina lokaler. Vart ska de ta vägen? säger Bertil Norrhall.

Mycket kritik redan 2015

Inger Mattsson Kasserud och Bertil Norrhall kritiserade byggplanerna redan 2015, när de var ute på samråd. Det gjorde många andra också – 160 synpunkter kom in till stadsbyggnadskontoret. Efter det bearbetades planerna. I det nya förslaget bevaras alltså tre hus i hantverksbyn i stället för två. Annat har också förändrats, inte minst för att ta större hänsyn till 4H-gården Eolshäll.

– Vi har tryckt ihop bebyggelsen mot mitten av området för att byggnaderna ska hamna längre från 4H-gården. Det blir också mindre ingrepp i naturmarken, både mot båtklubben och i slänten upp mot fotbollsplanen, säger Joel Berring, handläggare vid stadsbyggnadskontoret.

ANNONS

Drygt 300 bostäder ska byggas i Henriksbergshamnen vid Mälaren (nära Axelsbergs t-bana). Grannar protester mot planerna. Från vänster: Inger Mattsson Kasserud, Vitomir Ilic, Josefin Michanek med dottern Laura och Bertil Norrhall samlade på 4-h-gården Eolshäll som ligger precis vid det planerade bygget.

Inger Mattsson Kasserud, Vitomir Ilic, Josefin Michanek med dottern Laura och Bertil Norrhall vid 4H-gården Eolshäll. Foto: Märta Lefvert

I planbeskrivningen betonar stadsbyggnadskontoret hur mån man är om att bevara Eolshälls gård. Men de fyra grannarna är ändå oroliga. Det blir bara tio meter mellan beteshage och närmsta hus, betonar de. De undrar om det planerade planket verkligen kommer att stänga ute allergener, gödsellukt och ljud från djuren.

– Eolshäll har en unik verksamhet som är jätteviktig för hela området. Om de som köpt dyra bostadsrätter klagar är vi rädda att de med starkast röster vinner, säger Josefin Michanek, med 5-åriga dottern Laura på armen.

Ann Lillqvist, verksamhetsledare på Eolshälls gård i Hägersten. Byggplaner precis intill 4-h-gården.

Ann Lillqvist är verksamhetsledare på Eolshälls gård. ”Femhundra barn och unga tar del av vår verksamhet. Dessutom har vi många vuxna  besökare, berättar hon. Foto: Märta Lefvert

På Eolshälls gård har verksamhetsledaren Ann Lillqvist tät kontakt med stadens tjänstemän om planerna. Hon tycker att viljan att behålla gården är god och är inte rädd för en nedläggning. Däremot måste det till en bra lösning för gården under byggperioden, med buller och tunga transporter.

Beroende av grönskan

Ann Lillqvist hoppas innerligt att det inte blir fler byggen i närheten.

– Vi är beroende av grönområdena runt omkring, inte minst för ridturerna. Jag skulle vilja se en helhetsplan från staden för hela närområdet, säger hon.

Ann Lillqvist, verksamhetsledare på Eolshälls gård i Hägersten. Byggplaner precis intill 4-h-gården. Här med ponnyn Hilma.

”Trycket är hårt på gården och slitaget blir större ju fler som flyttar hit”, säger Ann Lillqvist som tittar till ponnyn Hilma. På gården finns också kor, får, höns, katter och kaniner. Foto: Märta Lefvert

Eolshälls gård, 4H-gård i Hägersten. Bygge planeras strax intill, i Henriksbergsområdet.

Eolshälls gård.  Foto: Märta Lefvert

 

 

Fakta

310 bostäder planeras i Henriksberg

270 bostäder och 40 vårdplatser i ett boende för rehabilitering (efter höftledsoperationer t ex) planeras i Henriksberg i Hägersten.

Från början planerades 200 bostäder, som var större. Nu blir det 1–3-rummare. Byggherre är SSM.

I projektet ingår breddning av den smala strandpromenaden.

Planen ställs ut 25 juni–25 augusti. Under denna period kan berörda lämna in synpunkter.

Tanken är att stadsbyggnadsnämnden ska godkänna planen i slutet av 2020. Byggstart blir då inom 3–24 månader.

 

Källa: Stadsbyggnadskontoret
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.