ANNONS

Hårda ord på möte om byggplaner i Kälvesta

Det var många kritiska röster vid samrådsmötet i Teater Prisma på onsdagskvällen.
Det var många kritiska röster vid samrådsmötet i Teater Prisma på onsdagskvällen.
Ilska, bedrövelse och djupt känd oro präglade mötet i går kväll om de omfattande byggplanerna i villa- och radhusområdet Kälvesta. Flera av deltagarna ställde frågan rakt ut:
– Är det någon som har frågat vad vi som bor här tycker?
ANNONS

Ett par hundra personer, de flesta Kälvestabor, dök upp när det i går kväll hölls samrådsmöte i Teater Prisma i Hässelby gård. Och motståndet var kompakt mot de två byggprojekt som var föremål för samrådet: den nya Björnbodaskolan med hela 1 200 elever jämfört med dagens 350, samt planerna på ett antal flerbostadshus med upp till sex våningar längs Björnmossevägen.

Arga röster

Talare efter talare ställde sig upp med kritik och frågor. De flesta handlade om planerna på flerbostadshus vid Björnmossevägen, som dessutom ska flyttas ett 20-tal meter i östlig riktning. Somliga menade att det helt skulle ändra Kälvestas karaktär och inte längre skulle vara det område de en gång flyttade till.

En man var bekymrad över att husen skulle skymma solen, och över insynen från de nya grannarna.

– Jag bor precis intill ett av de där höghusen. Min tomt kommer att hamna i skuggan, och folk som bor där kommer att se rakt in i mitt hem. Skulle ni själva vilja bo så, frågade han.

Vy från söder över några av de planerade husen på Björnmossevägen. Illustration: ÅW Arkitekter

Ställs mot byggmål

– Jag förstår din poäng och en del här kommer att få en försämrad situation. Men vi behöver bygga fler bostäder, svarade Alexander Hansson-Göl, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret, från podiet.

Han påminde flera gånger om att tjänstemännen utför sina uppgifter på uppdrag av valda politiker med målet att bygga 140 000 nya bostäder i Stockholm till 2030, och att Björnmossevägen i stadens översiktsplan är utpekad som en framtida ”stadsgata av lokal karaktär”.

”En våldtäkt”

En mötesdeltagare menade att det är samma typ av politiker och tjänstemän som en gång genomdrev rivningen av stora delar av innerstaden som nu kommer till Kälvesta med sina urbaniseringsplaner.

– Ni pratar om att det här tillför området kvalitéer som om det skulle ge något positivt för oss som bor här – när det närmast liknar en våldtäkt, sa han och fick kvällens längsta applåd.

Flera frågor handlade om trafik- och parkeringssituationen i området när skolan får så många fler elever och antalet boende ökar, och några deltagare undrar varför man inte bygger i de gamla industriområdena i Vinsta i stället, som ligger närmare tunnelbanan.

Skiss över förslag på nya Björnbodaskolan för omkring 1 200 elever. Illustration: Max Arkitekter

Politikerna avgör

Bo Arkelsten (M), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, var på plats vid mötet och uttryckte förståelse för de starka känslorna.

– Man ändrar ju hela karaktären på Kälvesta med det här. Det fanns ett förslag tidigare som gick ut på att bygga 60 radhus vid Björnmossevägen, och det stödjer jag för det passar in i området. Men det här tycker jag inte om, säger han till Mitt i.

Men det är inte stadsdelsnämnden som avgör frågan, utan politikerna i stadsbyggnadsnämnden, som nu kommer att få ta del av synpunkterna från samrådet. Där finns en ny politisk majoritet efter valet, men hur det kommer att påverka byggplanerna i Kälvesta är fortfarande oklart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.