ANNONS

Bantade byggplaner i Kälvesta – men protesterna fortsätter

Detaljplaneområde Björnmossevägen, Kälvesta
Planområdet, där de nya bostädrena planeras, är markerat med rött.
Byggplanerna för Björnmossevägen i Kälvesta krymper enligt den nya inriktning som klubbades igenom igår. Men inte tillräckligt, enligt boende i området.
– Det innebär fortfarande en negativ förändring av områdets karaktär, säger Lotta Sandström från Nätverket Kälvesta-Vinsta.
ANNONS

Som Mitt i tidigare berättat har stadsbyggnadskontoret efter ett samråd med många åsikter och mycket kritik tagit fram en ny inriktning för byggplanerna vid Björnmossevägen.

Krympta byggplaner

Den innebär bland annat att man minskar exploateringen i den norra delen av planområdet där man ersätter planerade flerbostadshus med radhusbebyggelse.

Efter protesterna: Kritiserat bygge i Kälvesta skalas ner

Flerbostadshusen ska i stället koncentreras till Björnmossevägens södra del, där husen föreslås bli som högst fem våningar höga, jämfört med sex våningar i det tidigare förslaget.

Vill ha enbart radhus

Det betyder samtidigt att antalet nya bostäder kommer att bli lägre än de 385 som först föreslogs.

– Men vi menar att det fortfarande är för storskaligt. Vi hade hoppats att man skulle gå tillbaka till förslaget med bara radhus från 2014, säger Lotta Sandström.

”Bättre bygga i Vinsta”

Hon menar att det är bättre att satsa på att bygga flerbostadshus i grannområdet Vinsta, där det nu finns en startpromemoria för hela 5 000 nya bostäder, och låta Kälvesta behålla sin låghuskaraktär.

Hårda ord på möte om byggplaner i Kälvesta

ANNONS

Nätverket Kälvesta-Vinsta är kritiskt mot att stadsplanerarna även i det nya förslaget vill flytta Björnmossevägen, vilket betyder att värdefull gammelskog måste avverkas, och också mot planerna på att slopa rådande trafikseparering till förmån för stadsgator.

Fokusera på kvalitet

Trots synpunkterna gav stadsbyggnadsnämnden vid sitt sammanträde i går klartecken till att en nytt reviderat planförslag upprättas enligt tjänstemännens förslag. I ett särskilt uttalande skriver majoriteten dock att man inför nästa steg, ett granskningsförslag, behöver fokusera på ”hög kvalitet och genomförbarhet”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.