Byggplaner splittrar Ådö

Endast en fjärdedel av invånarna på Ådöhalvön är positiva till kommunens planer. I höst väntar nya förhandlingar. ”Vi är förbannade över att de ritar in hus utan att fråga ägarna om de vill stycka”, säger Ådöbon Silke Näsström.
Endast en fjärdedel av invånarna på Ådöhalvön är positiva till kommunens planer. I höst väntar nya förhandlingar. ”Vi är förbannade över att de ritar in hus utan att fråga ägarna om de vill stycka”, säger Ådöbon Silke Näsström.
Konflikten mellan Upplands-Bro kommun och fritidshusägarna på Ådöhalvön fortsätter.

I höst inleds nya diskussioner om det nya villaområdet – men bara 25 procent vill välkomna nya husägare på halvön.

Kommunen vill omvandla Ådöhalvön från fritidshusområde till åretruntboende. 47 villor i Ådö skog ska bli 90 och fritidshusägarna har erbjudits möjligheten att stycka av sina tomter för att öppna upp för fler hus.

Men planerna går trögt och under våren havererade förhandlingarna mellan kommunen och Ådöborna.

Enligt de nya byggplanerna ska en ny väg byggas till en kostnad av omkring 25 miljoner. Kostnader lämpas över på husägarna – vilket väckt ilska i området. Dessutom beräknas det nya avloppet kosta 238 000 kronor per hushåll.

Protesterna under våren var så kraftiga att kommunen valde att dra tillbaka förslaget.

– Vi hoppas att de kan komma med alternativ som är mer rimliga. Det ursprungliga förslaget var helt galet, säger Ådöbon Silke Näsström.

Hon är en av många som inte vill stycka av sin tomt för att släppa in nya grannar. Mest negativa är invånarna i Verkaviken – där motsätter sig 30 av 32 husägare avstyckning.

”Området i Verkaviken är mycket kärt för oss som bor där sedan över 40 år. Snälla, förstör det inte!!!”, har en av de boende skrivit till kommunen.

– Om det är två tre stycken som vill stycka av så är det helt okej. Men inte dubbelt så många hus, som kommunen vill, säger Silke Näsström.

Ådöbon Anders Brofalk, däremot, är positiv till utökningen.

– Det finns skilda uppfattningar mellan de som bor i fritidshus och de som bor här permanent. Jag tycker att det är bra att det händer något så att förbindelserna och vägarna blir bättre. Dessutom kan det öka på huspriserna, säger han.

I höst ska en ny byggplan presenteras för invånarna i Ådö skog. Enligt Henric Carlson, tillförordnad plan- och exploateringschef, är planerna fortfarande under omarbetning.

– Bekymret är att det har varit en kostnad kopplad till detaljplanen för gator. Ådöborna är inte kritiska till gatan som sådan men de är kritiska till kostnaden som det innebär att bygga den, vilket inte är ovanligt i sådana här fall. Upplands-Bro är långt ifrån den enda kommunen i landet som har liknande diskussioner, säger han.

När kan det nya förslaget bli klart?

– Just nu håller vi på och tittar på vilka alternativ det finns så att man kan hitta en bra lösning. När vi kommit fram till det kommer vi att ha en dialog med Ådöborna. Hur den slutgiltiga planen kommer att se ut är fortfarande väldigt öppet.

Under de kommande åren väntas kommunen också ta beslut om vad som ska hända med Verka- viken, Sågbacken och Norra campingen.

Fakta

Ådöhalvön – detta har hänt

2009 gavs kommundirektören i uppdrag att införa en detaljplanering för Ådöhalvön i ett försök att locka fler invånare till Upplands-Bro.

Detaljplanen var på samråd 2011. 45 myndigheter, föreningar och fastighetsägare yttrade sig.

Förra året inleddes diskussioner mellan Ådöborna och kommunen. Protesterna från de boende var högljudda – bara 25 procent ville stycka av sina tomter och få ville betala den nya vägen. Till slut valde kommunen att dra tillbaka förslaget. I höst ska ett nytt, omarbetat förslag presenteras.

Källa: Upplands-Bro kommun