ANNONS

Kolla in bakom byggplanken på Kulturhuset

Kulturhuset , Jesper Larsson vd för kulturhuset och arkitekten Per Ahrnbom th.
Kulturhuset/stadsteaterns vd Jesper Larsson och arkitekten Per Ahrbom vid stora scenen som bland annat får nytt övermaskineri och scengolv.
Det sågas, borras och målas för fullt vid Sergels torg.
I höst öppnar Kulturhuset Stadsteatern efter miljardrenoveringen.
Mitt i Vasastan fick följa med in bakom dörrarna – som har varit stängda i över ett år.
ANNONS

Jätterenoveringen pågår för fullt när nya vd:n för Kulturhuset Stadsteatern Jesper Larsson visar oss runt. Han säger att renoveringen och en del förändringar gör att man tar tillvara på husets hela potential.

– Det blir en nystart.

Asbest tas bort

Huset är nästan 50 år gammalt och nu har all teknik gjort sitt. Installationerna för vatten, avlopp, el, värme, kyla och ventilation byts därför ut.

Dessutom finns det miljöfarliga ämnen i byggnaden, som asbest, och dessa måste tas bort.

Kulturhuset gamla läsesalongen, Jesper Larsson vd för kulturhuset och arkitekten Per Ahrnbom tv.

Arkitekten Per Ahrbom  och vd:n  Jesper Larsson i bottenvåningen som blir ett besökscentrum där pop up-verksamheter ska ge besökarna smakprov på vad som finns i huset. Foto: Pekka Pääkkö

På bottenplanet ut mot Plattan ska kafét Stories finnas kvar och får dessutom sällskap av ett nytt kafé. Biljettförsäljningen flyttar också till samma våning – tanken är att skapa en tydligare ingång till Kulturhuset.

– Det var huvudentrén från början och vi ska återta den idén, säger Jesper Larsson.

Kulturhuset , taklampporna har bytts till miljövänliga ledlampor och skärmarna är handmålade.

De handmålade lamporna i Teaterbarens tak får nya led-lampor. Celsings fåtöljer restaureras och Olle Baertlings draperier i hörsalen renoveras. Foto: Pekka Pääkkö

Men mycket blir som tidigare för besökarna. Alla scener och bibliotek, som TioTretton och Rum för barn, är kvar på samma ställen. Utställningsgallerierna och Klarabiografen ligger också på sina tidigare platser.

ANNONS

Även Barcelona tapas bar, Nooshi, Café Biblo, Café Panoramara, och Teaterbaren öppnar igen i höst.

Kulturhuset ,

TioTretton kommer att finnas på samma plats. Där ska ungdomarna kunna gamea och mycket annat. Foto: Pekka Pääkkö

Jobbade med Celsing – tillbaka nu

Arkitekten Per Ahrbom, som jobbade nära Peter Celsing när denne ritade Kulturhuset på 60-talet, hjälper till att restaurera och återställa så mycket av möjligt av de ursprungliga idéerna och tankarna för huset som byggdes mellan 1968 och 1974.

– Både jag och min fru var anställda av Peter och jag hade honom som professor. Vi jobbade med huset från begynnelsen så det här känns oerhört kul, säger Per.

Kulturhuset ,

Fönstren ut mot Sergels torg byttes ut redan under 2017/2018. Foto: Pekka Pääkkö

Peter Celsing dog 1974 och Per Ahrbom har genom åren ansvarat för flera större ombyggnationer och renoveringar i Kulturhuset och Teaterhuset.

Nu förstärks ambitionen att förverkliga Celsings vision för Kulturhuset ännu mer. Arbetet med att blästra fram betongväggarna som arkitekten ritade har till exempel fortsatt. Tydliga instruktioner om vilka färger man får måla med i byggnaden har också tagits fram – allt enligt Celsings usprungsidéer.

– Det gäller att förstå att det här inte är vilket hus som helst, säger Per Ahrbom.

Stora scengolvet byts

Framför stora scenen är nästan alla åskådarstolar borta och det stora scenrummet står vidöppet. Här inne kommer besökarna att känna igen sig, men scengolvet byts ut liksom det stora övermaskineriet som flyttar på scenografin.

Och i en tid där många projekt i Stockholms stad drar ut på tiden och blir dyrare än tänkt verkar faktiskt både tidsram och budget hållas.

– Det kommer att hålla enligt senaste prognosen. Det är ovanligt, speciellt när asbest ska tas bort och man inte vet vad man kommer att hitta, säger Jesper Larsson.

Full sprut i januari

Först ut att öppna, i mitten av september blir flera av biblioteken, Klarabiografen, några av gallerierna och Hörsalen. Och på Stora scenen har Min fantastiska väninna nypremiär lördag 19 september.

Till årsskiftet beräknas hela Kulturhuset Stadsteatern ha öppnat.

– Från och med januari är det full sprut, säger Jesper Larsson.

Fakta

Kulturhuset

Huset byggdes i etapper mellan 1968 och 1974. Peter Celsing ritade huset, men arkitekten dog 1974 – samma år som hela huset stod färdigt. I år skulle Celsing ha fyllt 100 år.

Visste du att riksdagen flyttade in i det då nybyggda Kulturhuset mellan åren 1971 och 1983 när Riksdagshuset byggdes om? Där stora scenen i dag finns låg plenisalen. Och Teaterbaren var på den tiden matsal för ledamöterna.

1989 flyttade Stadsteatern in och den stora scenen invigdes. Benny Fredriksson blev vd för Stadsteatern 2002 och 2014 fick verksamheterna i byggnaden en central ledning med Fredriksson som vd för Kulturhuset Stadsteatern. Då togs ett stort steg för att förverkliga Celsings visioner om ett allkonsthus.

Den aktuella renoveringen startade i januari 2019 och ska vara klar under hösten 2020. Den totala kostnaden väntas bli cirka en miljard kronor.

Första uppsättningen efter nyöppningen blir Min fantastiska väninna som har premiär på stora scenen 19 september.

Kulturhuset Stadsteatern har cirka tre miljoner besökare årligen.

Källa: Kulturhuset Stadsteatern/Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.