ANNONS

Enormt byggprojekt stoppas i Upplands-Bro

T.v. Bild på Lindormsnäs grustag. T.h. Genrebild på grustag.
T.v. Bild på Lindormsnäs grustag. T.h. Genrebild på grustag.
Företaget CR Concrete Recycling AB vill fylla igen Lindormsnäs grustag med 500 000 kubikmeter schaktmassa. Detta för att bygga en konferensanläggning i området. Men nu stoppas projektet i Mark- och miljödomstolen.
ANNONS

Lindormsnäs grustag ligger strax intill Säbyholmsvikens sydligaste del, i närheten av Bro Båtklubbs varv. Grustäkten i området är avslutad sedan några år tillbaka och därför vill företaget CR Concrete Recycling AB fylla igen det med schaktmassa.

Vill bygga konferensanläggning

Planen är att skapa en jämn grund för en konferensanläggning med flera byggnader.

Schaktmassa är överblivet material från schaktning, där en plan yta med fast mark skapas inför exempelvis byggen. För att fylla det stora grustaget behövs cirka 500 000 kubikmeter massa, ett arbete som skulle ta minst fem år att utföra. Endast rena massor som efter provtagning visat sig vara utan risk för förorening skulle användas. Företaget menar att huvudsyftet med verksamheten är återvinning av ofarligt material från infrastrukturprojekt, men Länsstyrelsen håller inte med.

Domstolen säger nej

Nu stoppas projektet i Mark- och miljödomstolen. Man hänvisar till Länsstyrelsen, som sade nej till planerna den 19 mars i år. Området är vattenskyddat för grundvattentäkt och försörjer bland annat Säbyholmsområdet med dricksvatten. Inom skyddsområdet får inte material som kan förorena yt- och grundvattnet grävas ned. Enligt domen kräver området särskild hänsyn, även om det gäller återvinning av icke-farligt avfall.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.