Här byggs lägenheter på Ica-huset

Årsta ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
"Bra att man utnyttjar ytan", säger Sabina Lindholm som bor nära byggprojektet i Årsta.
Årsta ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
111 hyresrätter byggs ovanpå lokaler där Engelska skolan och Ica huserar.
Årsta ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
Bygget på Sköntorpsvägen. Här ska det bli 111 hyresrätter i tre lamellhus.
Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Söderort.
Hotellet Good Morning på Västertorpsvägen kan få studentlägenheter på taket.
Att bygga hus på tak börjar sprida sig i Säderort.
Hotellchefen Mike Kelderer visar rummen på högsta våningen. Nu planeras bostäder på taket.
i Skarpnäck ska det eventuellt byggas nya våningar på befintliga hus,
Tre parkeringshus i Skarpnäcks gård föreslås byggas på med sammanlagt 240 smålägenheter.
Så här ska bygget på ett av p-husen se ut när det är klart, vy från Horisontvägen.
Så här ska bygget på ett av p-husen se ut när det är klart, vy från Horisontvägen.
Sugen på att bo på taket? I söderort finns flera projekt där man planerar eller bygger lägenheter på befintliga hustak.
I Årsta byggs just nu 111 hyresrätter ovanpå en skola och en Ica-butik.

Det är på Sköntorpsvägen som tre lamellhus byggs ovanpå lokaler som rymmer Internationella engelska skolan och en Ica-butik. Totalt blir det 111 hyresrätter i fyra våningar. Sabina Lindholm, som bor i närheten, är positiv till projektet.

– Det är bra att man utnyttjar ytan, det  är ganska låga hus här annars. Jag får inte så mycket sol på balkongen nu när de bygger så högt, men det gör inget. Bättre att bygga så här än att man bygger i Årstaskogen, säger hon.

Här på Sköntorpsvägen 27-31 i Årsta byggs tre lamellhus med 111 hyresrätter. De ska vara inflyttningsklara i sommar. Foto: Anna Z Ek

I söderort är just nu flera projekt med påbyggnader aktuella. I Västertorp planeras bland annat 41 studentlägenheter i två våningar på taket till Good morning hotel – en hotellbyggnad från 80-talet med drygt 200 rum.

– Det är en spännande lösning i det här gulklassade hotellet med sina torn. Jag vet inte om det är det första gången man bygger på ett hotell med studentlägenheter, men jag tror det är ganska unikt, sa stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) till Mitt i när planerna blev kända i höstas.

Studentlägenheter planeras på taket till Good morning hotel på Västertorpsvägen. Foto: Anna Z Ek

Studentlägenheterna skissas med  balkonger mot Västertorpsvägen och loftgångar mot gården. Lägenhetsstorlekarna kan variera men alla blir under 35 kvadratmeter.

Det är en spännande lösning i det gulklassade hotellet med sina torn.

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S)

I Vårberg är tolv taklägenheter på Storholmsbackarna redan klara och inflyttade. Det är Svenska bostäder som byggt en extra våning på två upprustade miljonprogramshus från 60-talet.

Samtidigt står en annan privat byggaktör i startgroparna för att uppföra sammanlagt 156 hyresrätter, varav 132 studentlägenheter, på sex punkthus vid Vårbergs centrum.

Svårigheter med ekonomin

Även Stockholmshem undersöker möjligheten att bygga hyresrätter på tak. Enligt Patrik Andersson, avdelningschef för bygg och teknik, har metoden både stora fördelar och nackdelar. Fördelen är förstås att man inte behöver ta någon mark, eller värdefull grönyta i anspråk. Mycket av infrastrukturen, såsom gator och ledningar behöver normalt sett inte heller förändras.

Nackdelen är att det är svårt att få ekonomi i projekt som handlar om hyresrätter. För att det överhuvudtaget ska vara ekonomiskt hållbart måste takbyggnationerna ske i anslutning till en större renovering. Och även då är det svårt, enligt Patrik Andersson.

– För att bygga tio lägenheter kan du behöva höja hissen och bygga om fläktrum, i ett hus som annars är fullt fungerande för dem som bor där. En påbyggnad kräver ofta en planändring och den kan ju ta upp till fem år. Och hur man löser parkeringar och innergårdar är en annan fråga.

Takbygge på Farstavägen utreds

Stockholmshem har bland annat övergivit sina planer på att bygga 36 radhus på taken i kvarteret Albatrossen i Örnsberg. Antalet bostäder ansågs bli för litet i förhållande till arbetsinsatsen.

Här på Farstavägen kan hotellhemmet komma att byggas på med 172 lägenheter. Foto: Anna Z Ek

Nu tittar man på om det går att bygga 172 nya bostäder på Farstavägen, i ett kvarter där det i dag finns 273 lägenheter, som hyrs ut till Stiftelsen hotellhem, SHIS. Huruvida bolaget ska gå vidare med planerna blir klart under våren.