ANNONS

Nu byggs modulhusen i Örby

På den här parkeringsplatsen ska det byggas 100 lägenheter för familjer.
På den här parkeringsplatsen ska det byggas 100 lägenheter för familjer.
Staden väntar inte på mark- och miljödomstolens beslut - nu ska modulbostäderna i Örby byggas.
– Vi har en akut situation, säger Fredrik Jurdell.
ANNONS

Planerna på modulhus i Örby överklagades först till länsstyrelsen och sedan till mark- och miljödomstolen. Ännu är inte frågan avgjord.

Men nu har staden beslutat att börja bygga ändå – utan grönt ljus från domstolen.

– Det finns en formell möjlighet att bygga även om den sällan utnyttjas. Vi har bygglov, det handlar inte om något svartbygge. Det finns naturligtvis en risk att vi måste avbryta, men vi väger det mot den akuta situation vi har, säger biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell.

Stadens klarade uppdraget att ordna boende åt 2 500 nyanlända som fått uppehållstillstånd, under 2016, i sista stund. Under 2017 ska staden ordna boende åt 2 858 personer, varav 400 familjer.

– Vi kommer inte att klara det om vi inte får igång modulhusbyggandet. Vi har också sett att vandrarhem och liknande kanske kan användas för ensamstående, men det fungerar inte för familjer. Det är ingen bra lösning, säger Fredrik Jurdell.

De 100 lägenheterna som ska byggas på parkeringen mitt emot Älvsjömässan är alla avsedda för familjer.

– Risken är att vi får avbryta bygget eller att vi får flytta bostäderna och återställa marken, men det finns inget idag som talar för att domstolen ska gå emot staden. Frågan kanske inte är avgjord förrän i höst och om det överklagas till mark- och miljööverdomstolen har det snart gått ett år.

Det har varit mycket lokal kritik mot planerade modulhusen i Örby. Riskerar inte det här att spä på den kritiken?

– Absolut, det är en kritik som vi har försökt möta upp på alla sätt som staden kan med information och öppna hus. Men vi har en unik situation som har att göra med flyktingkrisen, den handlar om att ge familjer tak över huvudet. Att inte göra det för att stilla kritiken, är inte att lösa situationen.

ANNONS

Bostädarna i Örby kan vara inflyttningsklara i höst.