Nu byggs 800 studentlägenheter på Lappis

Snart ska Lappis få hundratals nya studentlägenheter.
Snart ska Lappis få hundratals nya studentlägenheter.
800 nya studentbostäder ska byggas på Lappkärrsberget, enligt planen. Nu har invigningen hållits för de första lägenheterna.
– Det känns underbart, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms Studentbostäders (SSSB).

På onsdagen invigdes bygget av de 800 studentbostäder som ska bli verklighet på Lappkärrsberget.

Bygget av de första 300 bostäderna är igång och väntas stå klara under sommaren 2020. Resten av bygget ska göras i etapper.

– Det känns underbart, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms Studentbostäders (SSSB).

Här ska första nya lägenhetshuset på Lappis byggas. Foto: Elin Angvarson

Har tagit nio år

Men vägen till första spadtaget har varit lång och delar av planerna har överklagats. Hela processen fram till invigningen har tagit sammanlagt nio år. Ingrid Gyllfors hade gärna sett att det hela genomfördes mer skyndsamt.

– Det är en demokratifråga att människor ska få ha synpunkter på vad som byggs, men självklart önskar jag att det kunde gått några år snabbare, säger hon.

Flera var på plats för invigningen på onsdagen. Bland andra Joakim Larsson (M) och Ingrid Gyllfors, vd SSSB. Foto: Elin Angvarson

”Har tagit alldeles för lång tid”

Joakim Larsson (M) är stadsbyggnadsborgarråd.

– Det är väldigt olyckligt. Vi hade gärna sett att det gått fortare, men staden har gjort vad vi kunnat för att hålla nere tiden, säger han.

Så detta är inga konstigheter menar du?

– Nej, men det är trist att det ska behöva ta så lång tid, vilket även kostar mycket pengar för projektet och skapar frustration för de som saknar studentbostad. Men jag är glad att vi får igenom detta nu, framhåller Joakim Larsson (M).

Kan bli Sveriges största studentbostadsområde

Hittills har 500 av de 800 planerade studentbostäderna fått bygglov.

Om alla planerade bostäder får bygglov i området kommer alla planerade bostäder stå klara 2026 eller 2027, enligt planen.

De nya husen skulle sammantaget göra Lappis till Sveriges största studentbostadsområde.

Visionsbild. Illustration: Fidjeland

Uppskattad kostnad: 800 miljoner

Enligt PEAB, som fått i uppdrag att bygga bostäderna, kommer lägenheterna vara mestadels ettor på 22-24 kvadratmeter. Men även några tvåor kommer finnas i husen.

Enligt Ingrid Gyllfors, vd SSSB, väntas hyran för en etta ligga på ungefär 6 000 kronor, men inget är upphandlat ännu.

När Mitt i frågar om kostnad för bygget uppskattar Ingrid Gyllfors att det kommer kosta en miljon per studentbostad. Det innebär att bygget, enligt de första beräkningarna, väntas kosta åtminstone 800 miljoner kronor.