Min lokala hjälte

Byggsäckar har blivit stans soptunnor

Byggsäcken på Fleminggatan har blivit en allmän soptunna.
Byggsäcken på Fleminggatan har blivit en allmän soptunna.
Kungsholmen svämmar över av säckar fyllda med såväl byggskräp som hushållssopor. Vissa av dem har stått i månader.

– Vem har ansvaret? Det händer ingenting, säger Kungsholmsbon Tony Walther som har tröttnat på skräpet.

En promenad längs Fleminggatan, mellan S:t Eriksgatan och Polhemsgatan, bjuder inte på någon vacker syn.

Längs gatan och tvärgatorna står minst ett dussin stora säckar fyllda med byggskräp, i några har det också dumpats Mc-Donaldsmuggar, gamla ciggpaket, spritflaskor och andra hushållssopor.

Bara sedan årsskiftet har det kommit in 81 anmälningar om byggsäckar på Kungsholmen till Stockholms stad, lika många som under hela förra året.

– Jag och min fru har anmält det här hur många gånger som helst, men det verkar inte vara någons ansvar att ta bort dem, säger Tony Walther som bor i området.

En del av säckarna tillhör byggföretag, andra kommer från företaget Big Bag som erbjuder transportlösningar för byggavfall och annat.

Deras säckar kan köpas i butik av både företag och privatpersoner och forslas bort först när den som har köpt påsarna beställer hämtning. Beställs ingen hämtning, blir de alltså stående.

Även om marken ägs av Stockholms stad är det inte stadens ansvar att ta reda på dem, menar Katharina Hultberg, kommunikatör på trafikkontoret.

– Men om det uppstår problem, till exempel för att folk även slänger hushållssopor i storsäcken, om de stör framkomligheten rejält, eller om det uppstår en akut situation, tar vi som sista åtgärd bort säcken, förklarar Katharina Hultberg.

Ansvaret för att säcken står rätt och för att se till att den försvinner ligger egentligen på den som ställt ut säcken – och den som vill ställa ut en säck ska först ansöka om tillstånd hos polisen där det också finns anvisningar om hur de ska stå.

Enligt kommunpolisen Peter Enell händer det även att polisen flyttar på säckar som utgör en trafikfara.

– Tyvärr låter företagen som står bakom de här byggsäckarna folk köpa dem på byggvaruhus. Då gör folk det och räknar med att någon ska hämta upp dem. Det är ingen som tar ansvar för dem, det har blivit ett problem, säger han.

Hur ska man komma tillrätta med det?

– Man kan inte sälja byggsäckar på det här sättet, det är oansvarigt. Det måste ske genom att man söker tillstånd och sedan kontaktar ett bolag som först kontrollerar att man har ett tillstånd innan man får ut de här säckarna.

Mitt i har sökt Big bags pressansvarige för en kommentar.

Fakta

Byggsäckar i innerstan

Från årsskiftet till och med 13 juli anmäldes:

81 byggsäckar på Kungsholmen

127 byggsäckar på Norrmalm

119 byggsäckar på Södermalm

34 byggsäckar på Östermalm

För att få ställa ut en säck på offentlig plats måste du först söka tillstånd hos polisen. Gatan, trottoaren, torget och parken, samt förgårdsmark mellan en fastighet och en gång- eller körbana räknas som offentlig plats.

Namn och adress till den ansvarige ska stå skrivet väl synligt på säckarna som ska placeras så att förbipasserande inte kan skadas.

Den som bryter mot reglerna kan åtalas för brott mot ordningslagen.

Källa: Trafikkontoret