Byggsektorn het när konjunkturen pekar uppåt

Fihems vd Imran Ahmad framför företagets maskinpark. Imran Ahmad har tidigare fått pris som årets nyföretagare, men också ett ledarskapspris som delas ut av kungen.
Fihems vd Imran Ahmad framför företagets maskinpark. Imran Ahmad har tidigare fått pris som årets nyföretagare, men också ett ledarskapspris som delas ut av kungen.
Fihem har under ett år cirka 60-70 anställda. 20 personer har fast anställning.
Fihem har under ett år cirka 60-70 anställda. 20 personer har fast anställning.
Att plugga till ett vårdjobb kan vara en bra idé.
Att plugga till ett vårdjobb kan vara en bra idé.
Arbetslösheten är på väg nedåt i både Botkyrka och Salem. Ett skriande behov av bostäder gör att många av de nya jobben kommer att hittas inom byggsektorn.

– Det kommer att hända mycket, säger byggföretagaren Imran Ahmad i Fittja.

Jobben tros bli fler framöver. Arbetslösheten har minskat det senaste året och den utvecklingen tror flera bedömare att kommer att fortsätta. I Botkyrka har arbetslösheten på ett år sjunkit med närmare en procent till 11,3 procent. Siffran är dock fortfarande en av de högsta i länet. I Salem är läget bättre. Här har motsvarande siffra sjunkit med drygt en halv procent till 4,3 procent i februari.

Enligt prognoserna finns det en del saker att tänka på för personer som ska in på arbetsmarknaden eller skola om sig. Många av framtidsyrkena går att hitta i byggbranschen. Här kommer det att finnas goda möjligheter för bland annat snickare, golvläggare, elektriker, maskinförare, målare och glasmästare, men också för byggnadsingenjörer av olika slag. Konkurrensen kommer dock att vara fortsatt svår för grovarbetare utan särskild kompetens.

I Botkyrka är byggföretag den vanligaste företagssorten. Och fler kommer att starta. Nyföretagarcentrum hade i början av mars i år hittills hjälpt 17 byggföretag i uppstartsfasen. Vid samma tidpunkt förra året hade de bara hunnit hjälpa tre-fyra stycken.

I Fittja har Fihem Bygg och Fastighetsservice funnits i 15 år. Vd Imran Ahmad ser ljust på framtiden, och hoppas bland annat på nya uppdrag när husen i miljonprogramsområdena renoveras. Sedan starten har företaget anlitat 600-700 personer genom kortare och längre anställningar. Många av de anställda har kommit ifrån förorten.

– Ungefär 150 personer har kommit ifrån Botkyrka, men också många från Rinkeby och Tensta. Vi vill hjälpa folk in på arbetsmarknaden oavsett var de kommer ifrån. För kanske två av tre personer har det här blivit första jobbet, säger han.

Enligt Imran Ahmad som också sitter i styrelsen för Stockholms handelskammare är det dock svårt att hitta kompetent personal för många byggföretag.

– Men vi utbildar också folk så att de får kompetens och certifierar dem. Det kan vara utbildning inom VVS eller måleri, säger Imran Ahmad.

Ytterligare ett tecken på ljusning är att konkurserna minskat det senaste året. Bättre tider märks också på Arbetsförmedlingen för Botkyrka/Salem.

– Det är färre som kommer till oss. Folk som blivit varslade hittar jobb själva eller går till studier, säger chefen Anne-Marie Illum.

I Botkyrka påverkas statistiken bland annat av stor inflyttning från utlandet. Bristande kunskaper i svenska gör att en del har svårt att få jobb. Fihems Imran Ahmad ser dock möjligheter att lösa sådana problem.

– Om folk är duktiga kan de plugga svenska kvällstid. Vi har anställda som kan flera språk, och ibland har vi också löst genomgång av arbetsmiljöregler genom att ta hjälp av bilder.

Bredden i språkkunskaperna ser han som en tillgång när företaget gör jobb i förorterna.

– Det är värdefullt när vi ska jobba nära människor, säger han.

Fotnot: Läs om yrken att satsa på i faktarutan nedanför. Fler yrken som Arbetsförmedlingen tror på hittar du här.

Fakta

Några andra yrken att satsa på

Förskollärare och specialpedagog.

Undersköterska

Grundutbildad sjuksköterska.

Sjuksköterska inom akutsjukvård

Socialsekreterare.

Bilmekaniker.

Bagare/konditor.

Kock

Mjukvaru- och systemutvecklare.

Mindre goda framtidsutsikter tror Arbetsförmedlingen att det är för personliga assistenter, vaktmästare och försäljare inom dagligvaruhandel och fackhandel och grovarbetare inom bygg och anläggning.

Källa: Arbetsförmedlingen