Byggsopor dumpas i naturreservaten

Skräp som dumpas i naturen har blivit ett allt svårare problem i Huddinge. Särskilt ökar byggsoporna.

– Det är ett jätteproblem, säger naturvårdsvakten Jan Eriksson, som med sina kollegor tvingas åka på vaktrundor för att hålla rent.

Vändplatser, parkeringsfickor och skogsvägar – avskilda platser runt om i Huddinge har utvecklats till rena svartsoptippar. Inte minst så här års.

– Nu till våren hittar vi extra mycket, häromdagen var det någon som hade dumpat bord, stolar, flyttkartonger och annat vid Ågestavägen, säger Lars Lantz, som är chef på gata- och park- avdelningen.

På fem år har antalet anmälningar om nedskräpning fördubblats. En stor del av avfallet dumpas i naturreservaten.

– Vi har fått börja med rondering av våra reservatsparkeringar – det är oftast där soporna dumpas. Det är jättetråkigt, vi gör ju allt för att det ska vara välkomnande att komma till våra reservat, säger Thomas Strid, chef för naturvårdsavdelningen.

Enligt honom och Lars Lantz är det byggsoporna som ökat mest de senaste åren. såsom asbestskivor, möbler, rivningsmaterial, gamla kök och företagsinredningar. De kopplar båda ihop ökningen med att SRV för några år sedan gick från helt öppna återvinningscentraler till att ha bommar och ta betalt av företag som ville lämna avfall.

SRV:s ordförande Birgitta Mörk (S) säger att de nya reglerna infördes för att få bättre ordning och bättre arbetsmiljö på återvinningscentralerna. Hon vill inte säga att soporna i naturen beror helt på bolagets nya regler, men tror att det kan finnas samband.

– Vet man som företagare att man måste betala för sig så kan det hända att en och annan lämnar avfallet i naturen i stället. Men då är man kriminell och det är polisens bord. Vi har gjort vad vi kunnat för att underlätta för våra besökare, säger hon.

Svarttipparna kostar både tid och pengar för kommunen. Personalen får antingen själva köra avfallet till återvinningscentralen eller hyra in någon som gör det. Väl på tippen får man betala precis som vilket företag som helst.

– Vi åker ett 30-tal vändor om året. Varje gång kostar ett par ­tusen kronor, säger Lars Lantz.

På naturvårdsavdelningen polisanmäler man alltid dumpningar, och man letar igenom soporna för att kunna hitta adresslappar eller liknande.

– Det är i stort sett omöjligt att bevisa något om man inte tar dem på bar gärning, men vi brukar ringa upp och säga att vi tänker polisanmäla. Då brukar soporna oftast försvinna en stund senare, säger Thomas Strid.

Häromdagen var det någon som hade dumpat bord, stolar och flyttkartonger.lars lantz

Fakta

Nedskräpning ökar

Den som dumpar avfall i naturen gör sig skyldig till nedskräpning. Antalet polisanmälningar gällande nedskräpning ökade mellan 2009 och 2013 från 8 till 16 stycken i Huddinge.

Nedskräpning kan ge böter eller fängelse i högst ett år beroende på omfattningen. Är det ett mindre brott kan man bli bötfälld direkt på plats av polisen.

Källa: Brå/Polisen