BYGGSPECIAL: Nytt projekt kan ge 1000 nya bostäder

Det gamla Optimusområdet kan bli Upplands Väsbys nästa stora byggprojekt.
Det gamla Optimusområdet kan bli Upplands Väsbys nästa stora byggprojekt.
Optimusområdet kan bli Väsbys nästa stora bostadsprojekt sedan området fått en ny ägare.

– Vi ser det som en integrerad del av Väsby Entré, säger en representant för ägaren.

Väsby Entré, Fyrklövern, Eds Allé – de stora byggprojekten avlöser varandra i Väsby. Nästa stora bostadsprojekt kan bli det gamla Optimusområdet söder om Messingen.

I somras köpte Alma Property Partners hela området mellan Anton Tamms väg och Mälarvägen, till ytan närmare 40 000 kvadratmeter stort, av SEB Trygg Liv. Exakt hur många nya bostäder det kan handla om är i dag för tidigt att säga men det rör sig troligen om runt tusen bostäder.

– Vi har en ambition att bidra till stadsutvecklingen i Väsby och vidareutveckla området med kontor, bostäder, verksamheter och samhällsnyttiga funktioner, säger Christofer Lundquist som är en av grundarna till fastighetsinvesteringsbolaget Alma Property Partners.

Christofer Lundquist, som själv var med i arbetet med Messingen och Väsby nya gymnasium, ser Optimusområdet som strategiskt intressant.

– Det är centralt i Väsby med närhet till kollektivtrafik, gymnasieskola och andra samhällsfunktioner. Väsby är också attraktivt med sin närhet till Kista, Arlanda och Arenastaden i Solna.

Området innehåller i dag historiskt viktiga byggnader. Framför den gamla Optimusfabriken från 1907 som i dag inhyser Väsby konsthall. En del av området kommer sannolikt att rivas men inriktningen är att bevara de mest värdefulla byggnaderna, säger Christofer Lundquist.

– Vi sätter ett stort värde på att bevara valda delar. Vi är väldigt tidigt i processen men det är vår ambition.

Politikerna i Upplands Väsby har fått en första presentation av Alma Property Partners planer. Lennart Olsen (MP), ordförande i Miljö- och planutskottet, är försiktigt positiv till projektet.

– Min personliga åsikt är att det närmast är en fortsättning på Messingenområdet och stämmer överens med de allmänna principerna vi har i kommunen om att bygga i kollektivtrafiknära lägen, säger han.

Nästa steg i projektet är att kommunen sätter igång ett planuppdrag. Helt enkelt är det inte. En av kommunens stora utmaningar just nu är att prioritera bland alla byggprojekt, säger Lennart Olsen.

– Det är väldigt många som vill bygga i Upplands Väsby just nu. Det är en ketchupeffekt som nog kräver att vi ser över planresurserna även om det är ont om den typen av specialiserad arbetskraft, säger han.

Hur kommunen prioriterar bland byggprojekten blir också avgörande för när förändringen av Optimusområdet kan börja. Teoretiskt skulle de första delarna kunna stå klara redan 2019.

Christofer Lundquist på Alma Property Partners säger att man vill komma igång så snart som möjligt.

– Vi trycker inte på bromsen. Samtidigt har vi respekt för existerande hyresgäster och den kommunala processen och har löpande en dialog med dem för att hitta lösningar.

Läs mer:

Stor utbyggnad av förskola och skola krävs

Köpenhamn ska inspirera Väsby

Bostäder på fler platser aktuellt

Fakta

4 andra stora byggprojekt i Väsby

Fyrklövern: Cirka 1 700 nya bostäder. Arbetet pågår.

Väsby Entré: Stationsprojekt som också ger cirka 1 000 nya bostäder. Planering pågår.

Eds Allé: Cirka 600 nya bostäder. Arbetet pågår.

Infra City: Planer finns på cirka 1 000 nya bostäder. Inget beslut klart.

Källa: Upplands Väsby kommun