Byggställningar chans för tjuven

Många tjuvar har under våren klättrat upp på byggnadsställningar i innerstan och brutit upp balkongdörrar och fönster. Östermalmsbor hör till de drabbade.
Många tjuvar har under våren klättrat upp på byggnadsställningar i innerstan och brutit upp balkongdörrar och fönster. Östermalmsbor hör till de drabbade.
Polisen har under våren sett en ökning av inbrott i innerstan – och att tjuvarna klättrar in i lägenheter via byggnadsställningarna.

I mitten av maj drabbades en kvinna på Gärdet av de fräcka klättrarna.

Östermalmsborna är fortsatt hårt drabbade av inbrottsligor, som nu använder nya metoder för att ta sig in. Under våren har polisen sett många inbrott där tjuvarna klättrar upp på byggnadsställningar och in bostäder i innerstan.

– Det kanske utförs fler fasad­renoveringar under vårperioder. Då kan man tänka sig att det blir fler sådana inbrott, säger Peter Enell vid Norrmalmspolisen.

– Det är viktigt att man som förening eller ägare är med och kontrollerar att ställningarna byggs upp säkert. De kan vara låsbara och man kan fälla upp stegar så att de inte är klättringsbara. I vissa fall finns larm på ställningarna.

Inbrotten via ställningarna har skett relativt spritt över innerstan och Östermalm – från de centrala delarna ner till Gärdet, där senaste ställningsinbrottet skedde i mitten av maj.

Kvinnan på Gärdet hörde att det prasslade i presenningen utanför fönstret och när hon kom ut från badrummet hade tjuven stulit en mobiltelefon som låg på sängen, enligt polisen.

En annan som drabbats i innerstan är Hans Hildebrand som kom hem till bostaden vid Norr Mälarstrand efter att ha varit borta i två nätter. Då hörde han plötsligt någon ropa – inifrån lägenheten.

– Det var en byggjobbare som skrek att jag skulle stänga balkongdörren så att det inte skulle komma in damm. Då insåg jag att det hade varit inbrott, säger han.

Hans upptäckte snabbt att balkongdörren hade brutits upp av tjuvarna som tagit sig in via byggnadsställningen utanför. Lägenheten var länsad på pengar, värdesaker och elektronik.

– Två saker är jag riktigt ledsen över: Min farfars fars snus­dosa i silver och min morfars guldklocka. Ipaden kan ersättas, men de är borta för alltid.

Sune Almqvist har jobbat med säkerhetsfrågor kring stölder och brottslighet gällande byggmaskiner och byggmaterial i branchorganisationen Sveriges bygg­industrier.

Branschen är medveten om problem med säkerhet runt byggställningar.

– Såväl ställnings- som byggentreprenörer arbetar med frågan och det är viktigt att trycka på säkerheten. De lämnar oftast förslag på larm och tillgänglighetsskydd. Men ibland blir det kanske inte av på grund av kostnadsskäl, säger Sune Almqvist.