Byggstart i Bergholmsbacken kryper närmare

Skiss över området som ska koppla ihop Skarpnäck med Bagarmossen.
Skiss över området som ska koppla ihop Skarpnäck med Bagarmossen.
Nu har politikerna klubbat igenom nästa etapp för de stora byggplanerna i stadsdelen. Detaljplansarbetet har startat och väntas vara klart om drygt ett år.
– Det här är ett stort steg närmare byggstart, säger stadsborgarråd Roger Mogert (S).

Det handlar om byggandet av 620 lägenheter, en skola och två förskolor i Bergholmsbacken, området mellan Bagarmossen och Skarpnäck. Detaljplanen är den första av flera kommande planer med utgångspunkt i det program för Bagarmossen och Skarpnäck som stadsbyggnadsnämnden godkände i oktober förra året. Programmet innehåller upp till 3500 nya bostäder inom i huvudsak 6 delområden. Nu är första spadtaget inom räckhåll, menar Roger Mogert.

– Det är jättekul att vi kommit så här långt, nu närmar sig byggstart med stora steg.

Vilka förändringar kan ske nu under tiden för detaljplansarbetet?

– Allt kan förstås hända, vi kan hitta ett fornminne från medeltiden som ställer allt på ända, men normalt sett är det bara ganska små förändringar som görs i det här skedet.

Förutom att skapa fler bostäder i stadsdelen är planen också att bygga samman Skarpnäck och Bagarmossen. I dag ”vänder stadsdelarna rumpan åt varandra” säger Roger Mogert.

– Tanken är att få ett mer självklart flöde av människor och aktivitet i det här området och öppna upp mellan stadsdelarna.

De omfattande byggplanerna för stadsdelen har hittills inte varit friktionsfria. Exploateringen av skogspartier och gröna områden har väckt känslor hos många.

De nya husen planeras i dag som 4-6 våningar höga, det låter som att det kan sticka ut rätt mycket?

– Det är ett bra exempel på sådant som kan komma att ändras under den här etappen. Hittills har stor hänsyn visats medborgarna, och även i detta skede kommer vi att öppna för dialog och försöka möta kritik och behov, säger Roger Mogert.

Här kan du läsa Mitt i:s kartläggning av byggprojekt i stadsdelen, bland annat 1200 nya bostäder i Kärrtorp.

Fakta

Det stora byggprogrammet

Staden växer och på många håll är byggprogram i startgroparna för att möta det enorma behovet av bostäder. Byggprogrammet i Skarpnäcks stadsdel ska öka antalet bostäder i Bagarmossen och Skarpnäck och även koppla ihop stadsdelarna. Sammanlagt ska omkring 3500 bostäder byggas. Nya förskolor och skolor finns också med i planerna.

Förra veckan sa politikerna ja till första etappen: Området mellan Rusthållarvägen och Skarpnäcksvägen – Bergholmsbacken. Det innebär att detaljplansarbetet börjar.

I projektet Bergholmsbacken ingår sammanlagt 620 bostäder. Av dem är cirka 90 vårdbostäder, 180 hyresrätter och 380 bostadsrätter.

Källa: Stockholms stad