Byggstart väcker debatt i Bredäng

78 hyresrätter ska byggas vd Bredängs allé, alldeles vid centrum.
78 hyresrätter ska byggas vd Bredängs allé, alldeles vid centrum.
78 nya hyresrätter börjar nu byggas längs Bredängs allé, strax nedanför centrum. Grävarbetena har just startat, och på tisdag den 13 juni tas det formella första spadtaget.

Då blir det invigningsceremoni med välkomstdrink klockan 12–14, där bland andra Marcus Svensson, vd för Byggvesta, finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och Karin Ahlzén, projektchef för Fokus Skärholmen talar.

– De kommer att prata både om det här byggprojektet och informera om Fokus Skärholmen i stort, säger Ehsan Rashidi, projektledare för bygget vid Bredängs allé.

Bostadshuset blir sex våningar högt mot Bredängs allé och åtta våningar högt mot parken. Det ska stå klart för inflyttning vid årsskiftet 2018/2019.

Bygget ingår i en plan som göra Bredängs allé mer lik en stadsgata. Bland annat byggs huset i en vinkel som skapar en torgyta framför en lokal där man till exempel kan ha ett kafé (se bilden). En portik genom huset ska leda fram till en ny gång- och cykelväg som ska knyta ihop Bredäng centrum med parken.

78 hyresrätter ska byggas vd Bredängs allé, alldeles vid centrum.

78 hyresrätter ska byggas vd Bredängs allé, alldeles vid centrum. Foto: Kirsh+Dereka

Bygget är inte okontroversiellt. I den lokala Facebookgruppen Bredäng Baby har fotografier av grävarbetena skapat viss debatt. Några debattörer är arga över att en del av grönområdet, där många barn brukar leka, nu försvinner. Andra påpekar att nya bostäder behövs och att delar av parkområdet ändå blir kvar. Den 13 juni finns alltså chansen att möta de ansvariga.