Byggstart i Rosenkälla dröjer

Bygget av Rosenkälla skulle ha startat redan 2010, men har försenats flera gånger.
Bygget av Rosenkälla skulle ha startat redan 2010, men har försenats flera gånger.
Arkitektvision av köpcentrumet Rosenkälla.
Arkitektvision av köpcentrumet Rosenkälla.
Detaljplanen är färdig. Vägplanen likaså. Men ännu kan det dröja flera år innan jättebygget av Rosenkälla kommer igång på allvar.
– Byggstart ligger kanske inom fem år om jag ska gissa, säger projektledare Åke Bergstedt.

Det har pratats under många år, men ingenting har hänt i skogspartiet där handelsområdet ”Rosenkälla” ska byggas. Arbetet står stilla och Österåkers kommun väntar på att Orrtornet, som ansvarar över bygget, ska starta det hela.

– Kommunen har gjort förberedelserna för att möjliggöra handelsplatsen. Det är exploatören som har en möjlighet att starta ett projekt, säger väg- och trafikchef, Anna Anderman.

Åke Bergstedt är projektledare på Orrtornet och ansvarar över projektet. Han säger att viktiga pusselbitar fallit på plats, men att byggstarten ännu är en bit bort.

– Vi har nått vårt första delmål i att vi har en detaljplan på plats. Även vägplanen är färdig. Byggstart ligger kanske inom fem år om jag ska gissa.

Färre bostäder planeras

Mitt i har tidigare skrivit om planerna som funnits om att bygga 2 300 nya bostäder i området. En siffra som i dag är något lägre.

– Vi har en andra etapp på gång som eventuellt skulle kunna innehålla en ren bostadsexploatering på kanske 1 300 lägenheter eller något i den stilen.

På kartor över Rosenkälla som florerat på nätet, finns ett äventyrsbad inplanerat. Vad kan du säga om detta?

– Det är inte på något sätt något som diskuterats djupare. Det blev tyvärr väldigt många missförstånd kring detta. Så det finns inget som helst förankrat inom kommunala leden att ett äventyrsbad ska byggas, säger Åke Bergstedt.

 

LÄS MER:

Vi ratar de lokala handlarna

Vill bygga 2 300 bostäder i Rosenkälla