ANNONS

Byggstart vid årsskiftet: Så blir nya Årstahusen

Första punkthuset i kvarteret som byggs intill spåren vid Årstaberg.
Första punkthuset i kvarteret som byggs intill spåren vid Årstaberg.
Bottenvåningen i det första huset i kvarteret Mötesplatsen.
Bottenvåningen i det första huset i kvarteret Mötesplatsen.
Vid årsskiftet börjar bygget av Årstahusen som ska ge 900 lägenheter och en ny stor skola mellan Årstadal och Årstaberg.

Bostadsområdet ska även innehålla odlingslotter, bilpool, cykelpool – och en cykelverkstad.
ANNONS

16-våningshuset på bilden är ett av tre punkthus i kvarteret Mötesplatsen, det första kvarter som byggs i jätteprojektet.

– Vi planerar att starta bygget vid årsskiftet om allt går som det ska, säger Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på byggherren Ikano bostad.

Det handlar som bekant om industriområdet mellan Sjöviksbacken i Årstadal och Årstabergs station som ska förvandlas till ett bostadsområde med 900 lägenheter, en skola för 1 200 elever samt tre förskolor.

Här ska det byggas tätt och delvis högt, och husen kommer att fungera som en bullervall mot Årstabergsvägen och Södra länken som ligger ett stenkast bort.

Eftersom det är så nära kollektivtrafiken med pendeltåg, tvärbana och bussar satsas det dock mindre på bilismen och mer på cykeltrafiken.

– Det finns ju såklart bilgarage under husen, men vi kommer inte att ha några stora parkeringsytor ovanför. Jag tror inte att det kommer att vara så stor efterfrågan på det med tanke på läget, säger Christian Dahlman.

I stället blir det bilpool och cykelpool – och en cykelverkstad.

– I Malmö har vi en sådan cykelverkstad, där det finns lite verktyg så att man själv kan laga sin cykel eller pumpa däck. Det är väldigt uppskattat. Kanske kan man koppla någon form av tjänst till den verkstaden.

I Årstadal har det riktats kritik mot att det finns för få grönområden. Hur kommer det att bli i det här området?

ANNONS

– I detaljplanen har man säkrat att det ska finnas en stadspark inne i området. I kvarteren har vi förberett ytor för gemensamma odlingar, och de här ytorna kan man lätt utöka om det finns intresse för det.

När förväntas hela området vara klart?

– Man räknar med att det är färdigbyggt 2023.