ANNONS

Byggtakten har femdubblats

På Snapphanevägen på Söderhöjden i Jakobsberg bygger Tornet några av bostäderna i Järfälla som har inflyttning 2016. Där byggs 120 lägenheter, samtliga är hyresrätter.
På Snapphanevägen på Söderhöjden i Jakobsberg bygger Tornet några av bostäderna i Järfälla som har inflyttning 2016. Där byggs 120 lägenheter, samtliga är hyresrätter.
1) Tegvägen i Viksjö Byggen i Järfälla,
På Tegvägen i Viksjö bygger flera företag bostäder. Där bygger bland annat Riksbyggen 51 lägenheter för äldre. Alla är bostadsrätter med inflyttning under 2016.
Bolinder strand.
Bolinder strand.
Västra Polhem.
Västra Polhem.
Söderdalen.
Söderdalen.
Barkarbystaden.
Barkarbystaden.
Stäkshöjden.
Stäkshöjden.
Barkarbystaden.
Barkarbystaden.
Järfälla växer så att det knakar.

Fram till oktober byggstartade över 1 000 bostäder – en femdubbling jämfört med föregående år.

Mitt i har kartlagt vilka bostäder som blir klara det kommande året.
ANNONS

Kommunen blir allt större och på mängder av ställen i kommunen syns byggställningar, grävmaskiner och människor i reflexvästar som slipar och snickrar.

Fram till oktober i år byggstartade drygt 1 000 bostäder i kommunen. De senaste 10-15 åren har siffran legat på runt 200 per år. Antalet byggstartade bostäder är alltså fem gånger fler i år.

Det överlägset mest växande området är Barkarbystaden, men det byggs också bostäder i exempelvis Viksjö och Jakobsberg.

Just 1 000 bostäder per år är ett mål för kommunen när det gäller startade byggen. Fram till 2030 ska 14 000 bostäder byggas.

– Och det är något vi definitivt kommer att klara av, säger Claes Thunblad (S).

Dessutom siktar kommunen på att få fram ännu fler detaljplaner nästa år. I år har detaljplaner för drygt 700 bostäder till antagits.

Järfällas läge, som dels en relativt nära kommun till Stockholms stad och dels en kommun med mycket naturområde, gör kommunen attraktiv.

– Vi är en kommun som verkligen har allt, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Enligt honom har kommunen länge haft tillgångar och förutsättningar som det inte riktigt tagits tillvara på. Några exempel är att E18 går genom kommunen, samt närheten till E4, Arlanda och Bromma flygplats.

ANNONS

Att Stockholms infrastruktur allt mer inkluderar Järfälla i och med utbygget av tunnelbanan, utbyggnaden av Mälarbanan och bygget av påfart Stockholm är också tillgångar. Järfälla har dessutom fått ett mer centralt läge i och med utbyggnaden av Sundbyberg och Solna.

– Jag skulle vilja säga att Järfälla är landets mest spännande kommun. Vi har ett unikt läge som vi vill ta vara på, säger Claes Thunblad.

Byggandet av fler bostäder går också hand i hand med den ökande befolkningsmängden. Järfälla gör en befolkningsprognos varje år. I årets prognos räknar kommunen med en ökning på 15 000 människor till 2020.

– Det är dock viktigt att de 72 000 Järfällabor som vi redan har är med på tåget och inte glöms bort, säger Claes Thunblad.

– Vi måste vara en bra kommun att flytta till, men såklart också en bra kommun att bo, leva och ha verksamhet i.

En viktig aspekt i det växande Järfälla är att hitta smarta lösningar i stadsbyggandet. Järfälla kommun siktar på att skapa så kallade ”smarta ytor” som kan användas till många olika saker.

Det kan vara kvarter som inrymmer både bostäder, parkering, serviceverksamheter och mötesplatser. Ytorna ska gå att användas av många flera olika tider på dygnet, säger samhällsbyggnadsdirektören Emelie Grind.

Ett exempel på en smart yta är Herrestaskolan i Barkarbystaden, som förutom skola ska fungera som mötesplats, bibliotek och för föreningsverksamhet.

Fakta

Bostäder som blir klara 2016

Projekt med planerad inflyttning under 2016.

Barkarbystaden:

Einar Mattsson bygger totalt 260 lägenheter vid Stora Torget. Det är 135 hyresrätter där inflyttning pågår och 125 bostadsrätter som har inflyttning med start 2016.

Åke Sundvall bygger 217 bostadsrätter vid Flottiljvägen som har inflyttning mellan 2016 och 2018.

Brabo bygger en andra etapp i kvarteret Svea. Det är 85 bostadsrätter som har inflyttning i februari nästa år. Första etappen hade inflyttning i februari i år.

Peab bygger 81 bostadsrätter vid Barkarbyvägen.

Söderdalen:

JM har byggt 75 lägenheter i Söderdalen, vid Väderkvarnsvägen. Samtliga är bostadsrätter och inflyttningen pågår nu och fram till någon gång under första kvartalet nästa år.

Söderhöjden:

På Snapphanevägen i Jakobsberg bygger Tornet 120 lägenheter fördelade på fyra byggnader. Samtliga är hyresrätter och har inflyttning under våren och sommaren nästa år.

Bolinder Strand:

JM bygger 71 bostadsrätter vid Bolinder Strand. Alla är bostadsrätter och har planerad inflyttning från tredje kvartalet 2016 till första kvartalet 2017.

Viksjö:

På Tegvägen bygger flertalet företag lägenheter. Riksbyggen bygger ett seniorboende i sitt koncept Bonum med 51 bostadsrätter som har inflyttning 2016.

Västra Polhem:

Peab bygger 12 radhus i bostadsrättsform som har inflyttning 2016.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.