ANNONS

Här kör byggtrafiken centimeter från dagisgrinden

sagobacken-byggtrafik
Här går barnen precis bredvid både vanlig och tung byggtrafik.
Byggtrafik har letts upp på en trottoar några decimeter från en förskolas grind. Barnen har 20 centimeter att gå på mellan byggtrafiken och staketet – och snön ökar risken för att bilarna tappar kontrollen.
– Jag blev kallad "idiot" och "världsmästare", säger pappan som påpekade faran för byggarbetarna.
ANNONS

När Calle Henriksson skulle lämna sonen på förskolan Sagobacken på Saltvägen blev han förskräckt. På grund av ett pågående bygge hade trafiken letts om upp på trottoaren – mindre än en halvmeter från förskolans grind.

– På vissa ställen har barnen inte mer än 20 centimeter att gå på mellan bilarna och förskolans staket, säger Calle Henriksson.

Förutom den vanliga morgontrafiken stryker en grävmaskin och tunga lastbilar fram och tillbaka längs förskolans grind.

– Dessutom har de gjort omläggningen som en kurva och minsta sladd i snömoddet så drar man rakt igenom staketet. Tänk om ett barn går där då.

Anmälde till staden och blev kallad idiot

Calle påpekade problemet för byggpersonalen på plats men fick inte riktigt gehör för synpunkterna.

– Jag blev kallad ”idiot” och ”världsmästare”, men det lite roliga i kråksången är att jag själv jobbar med trafikomläggningar för byggen så i det här fallet är jag kanske lite ”världsmästare” och det här inte på något vis gjort enligt reglerna.

sagobacken-byggtrafik

Här kör grävmaskinen som lägger om fjärrvärmen åt Stockholm Exergi – ägt av Fortum och Stockholms stad. Foto: Privat

Omläggningen är anmäld till staden och enligt Jessica Moberg, trafikingenjör på Farsta stadsdelsförvaltning, är tre av hennes kollegor på väg ut till bygget.

ANNONS

– Två ingenjörer och även huvudansvarig för området är på väg dit just nu för att styra upp, för något snurrigt har det blivit, säger Jessica.

Vd:n vill inte kommentera

Enligt Jimmie Melander, vd på Svenska Mark- och Anläggningsgruppen som utför arbetet åt Stockholm Exergi – ett företag ägt av Fortum och Stockholms stad – ska trottoaren vara avstängd och gående ska runda arbetet och använda ett övergångsställe högre upp.

Att hans anställda ska ha kallat pappan för ”idiot” och ”världsmästare” vill han inte kommentera.

– Det är mycket möjligt, men det låter alltid som mer än man tror. Jag kan varken säga bu eller bä om det, säger Jimmie Melander.

Andreas Söderkvist, nätchef inom Stockholm Exergis produktionsenhet, tar det dock på större allvar.

– Självklart ska våra underleverantörer inte uppträda på ett sådant sätt som skedde i Hökarängen imorse. Vi har en uppförandekod och den ska även våra underleverantörer agera utefter. Vi ser allvarligt på det här och vi kommer givetvis att ta upp det med den aktuella entreprenören för att säkerställa att det inte händer igen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.