Byron tvingas stanna hemma

14-årige Byron Avendano Lillkvist har haft tunga veckor hemma på Muskö. Enligt mamma Susanne saknar sonen skolan i Skärholmen. ”Han har gjort bra ifrån sig i skolan och trivs där”, säger hon.
14-årige Byron Avendano Lillkvist har haft tunga veckor hemma på Muskö. Enligt mamma Susanne saknar sonen skolan i Skärholmen. ”Han har gjort bra ifrån sig i skolan och trivs där”, säger hon.
Hjärnskadade Byron Avendano Lillkvist fick sitt första epilepsianfall den 3 mars.

Nu kan han inte längre gå i skolan.

– Det borde vara en självklarhet, säger mamma Susanne.

Det var 2005 som den då 7-årige Byron Avendano Lillkvist blev påkörd av en rattfyllerist i Vårby gård. Den hjärnskada han ådrog sig gjorde att föräldrarna Susanne Avendano Lillkvist och Manuel Avendano fick säga upp sig från sina gamla arbeten och själva börja vårda sin son på heltid.

Familjen flyttade kort efter olyckan till Muskö. Assistansen till skolan i Skärholmen har fungerat bra fram till den 2 mars.

Det var då Byron fick sitt första epileptiska anfall. Han förlorade medvetandet och andningen och fick hämtas akut av helikopter för vård.

Läkare vid Södersjukhuset föreskrev dubbel personlig assistans, då det krävs två assistenter när de akuta kramperna väl slår till.

Men den dubbla assistansen har inte gått att lösa. Varken under taxiresorna mellan Muskö och Skärholmen eller på Österholmsskolan i Skärholmen.

Byron har nu varit hemma från skolan sedan början av mars.

Både Österholmsskolan och familjen har vädjat till Haninge om mer assistans, utan resultat.

– Vår son har redan fått ge ifrån sig så mycket i sitt liv och så bråkar man om en sådan här sak, suckar mamma Susanne Avendano Lillkvist.

Kersti Hjelm, socialchef i Haninge, menar att omständigheterna kring taxiresorna varit speciella och försvårande.

– Det är väldigt svårt att få personal att vilja ta små uppdrag på 1–2 timmar om dagen. Familjen bor långt borta på Muskö och personal ska då först åka ut dit och sedan till Skärholmen, säger hon.

Susanne Avendano Lillkvist, själv anställd av kommunen, har en egen lösning på problemet.

– Skolan kan ju inte erbjuda dubbel assistans, så kommunens assistent skulle fylla ett stort hål under skoltid också, säger hon.

Skolinspektionen kan nu komma att utreda ärendet.

– Får vi en signal om att en elev suttit hemma i fyra veckor så tar vi kontakt med huvudman och hemkommun. Och även om skolan ligger i en annan kommun, så är det hemkommunen som alltid har yttersta ansvaret för att pojken i detta fall går i skolan, säger Ann-Sofi Pihlgren, enhetschef för anmälnings-ärenden på Skolinspektionen.