ANNONS

Byter lim efter grannprotester

Mitt i den 6 oktober.
Mitt i den 6 oktober.
Mitt i den 20 oktober.
Mitt i den 20 oktober.
Efter protester från grannar har företaget Akriform bytt limsort.

Oron har grundat sig i ett lösningsmedel i det gamla limmet.

– Vi har alla tillstånd som krävs men jag har inte tid att ha den här diskussionen, säger vd:n Claes Engström.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om utbyggnaden av Breddens industriområde. En av de nya etableringarna är Sollentuna-företaget Akriform Plast som i dag finns i Häggvik där de hållit till i 25 års tid.

I samband med flytten blev boende i närområdet uppmärksammade på att företaget har dispens från Kemikalisinspektionen för att använda lösningsmedlet Metylenklorid som normalt är förbjudet – vilket har lett till protester och upprop från framtida grannar i Rotsundaområdet.

Akriforms vd Claes Engström menar att debatten gått överstyr och att farhågorna bygger på missuppfattningar.

– I diskussionerna har det låtit som att det handlar om hundratals liter av det här lösningsmedlet när det i själva verket handlar om en tillsats i limmet som vi använder oerhört små mängder av, säger han och fortsätter:

– Vi har använt limmet i 35 års tid och har personal som jobbat med det här limmet kontinuerligt i 10-15 år utan några problem.

Han poängterar att Akriform följer alla lagar och regler, och har alla tillstånd som krävs för att använda lösningsmedlet. Ändå väljer de nu att byta ut limmet till en annan sort utan metylenklorid.

– Vi har försökt förklara detta men jag vet inte hur allmänheten ska förstå det. Jag har inte tid att föra den här diskussionen längre, därför byter vi till ett annat lim – trots att är sämre för vår produktion, säger Claes Engström.

Han är dock försiktigt positiv till att flytten till de nya och mer ändamålsenliga lokalerna kommer att överväga nackdelen med ett lim som har längre härdningstid.

– Förhoppningsvis kommer det inte att påverka resultatet i slutändan. De nya lokalerna kommer att bli ett stort lyft för både produktionen och arbetsmiljön. Jag är glad att vi har möjlighet att stanna i Sollentuna, eftersom många av oss som arbetar här bor i kommunen.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.