Byter söderort mot Sandhamn

De nybygga röda bostäderna liggger ett stenkast från hamnen.
De nybygga röda bostäderna liggger ett stenkast från hamnen.
Sanhamns hamn.
Sanhamns hamn.
Om bara några veckor lämnar lämnar Fredrik Olsson Bandhagen för ett helt nytt liv.

Han byter Stockholms breda utbud för lugnet på Sandhamn.

Där ska han att bo i en av 25 nybyggda hyresrätter.

De sista badgästerna har lämnat Sandhamn för säsongen.

Men fortfarande är ön en hyfsat livlig plats att vara på. De nybyggda bostäderna på Sandhamnshöjden, ett stenkast från Sandhamnshotellet, är en stor del i det.

I höst är det inflyttning till de sista av de 42 nybyggda bostäderna. I april stod huslängorna, som började byggas för fem år sedan, klara.

En av dem som flyttar in är Fredrik Olsson, Bandhagenbo sedan många år. Han har alltid lockats av skärgården, men på Sandhamn hade han tidigare aldrig satt sin fot.

– Så såg jag att det fanns lediga hyresrätter där och slog till. De flesta vill väl bo nära vatten. Och så långt ut ligger det ju ändå inte, säger han.

De 17 hus som sålts för mellan fyra och sex miljoner kronor, har gått till skärgårdssugna sommargäster. Men med de 25 hyresrätterna har det varit annorlunda – och svårare.

För att få bo i en av dem man vara folkbokförd på Sandön och ha en årsinkomst före skatt som uppgår till tre gånger årshyran. I dagsläget sträcker sig hyrorna från drygt 5000 till 9500 kronor.

Tidigare var hyresgästerna också tvungna att arbeta på Sandhamn eller kringliggande öar. Men där tvingades ägarna, Eknö hemman samfällighetsförening och Värmdö kommun, backa.

Till de sista lediga lägenheterna står nu cirka 90 personer i kö per lägenhet. Fredrik Olsson hade alltså tur tur som slog till i tid.

– Det gick ganska snabbt allting. I månadsskiftet september oktober räknar jag med att vara Sandhamnsbo, säger han.

Eftersom han driver egen firma är han inte beroende av att vara i stan så ofta. Med öns snabba fiberuppkoppling räknar han med att kunna sköta det mesta hemifrån.

Kan det inte bli ensamt?

– Jag känner ingen på ön nu, men jag tänker att man nog kommer in i gemenskapen. Jag hoppas det, säger han.

Vissa säger att det tar tid att komma ö-bor in på livet?

– Då får det göra det. Jag är inte orolig, det är ju fler än jag som är nyinflyttade.

Finns det något som du kommer sakna från söderort?

Jag trivs med Högdalen centrum och att det är nära till allt. Men jag är redo för något nytt. Sedan får jag väl se hur jag klarar vintern. Jag hoppas att några av mina vänner i Bandhagen vill komma ut och besöka mig. På sommaren är det nog inga problem. Men det är säkert annorlunda i november.

Vad han ska göra på ön har han redan helt klart för sig.

– Jag ska paddla kajak!

Och med tanke på att nästan varje Sandhamnsbo har en kajak, så lär det inte ta lång tid för Fredrik Olsson att bli en äkta Sandhamnsbo.

Fakta

Projekt Sandhamn går ut på att få fler att permanent bosätta sig på Sandön. På så sätt skapas ett livligt skärgårdssamhälle året runt.

En del i det är de nybyggda bostäderna på Sandhamnshöjden, där majoriteten av de inflyttade i de 25 hyresrätterna kommer utifrån ön.

Bakom projektet ligger Eknö Hemman samfällighetsförening, Värmdö kommun och KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet.

I dag bor drygt 100 personer på Sandhamn.