ANNONS

Byter Täby mot Duvemåla

Andreas Konvicka (lilla bilden) spelar en av Ulrikas friare i Kristina från Duvemåla på Cirkus. På stora bilden Maria Ylipää som Kristina och Robert Noack som Karl Oskar. Bilden är beskuren.
Andreas Konvicka (lilla bilden) spelar en av Ulrikas friare i Kristina från Duvemåla på Cirkus. På stora bilden Maria Ylipää som Kristina och Robert Noack som Karl Oskar. Bilden är beskuren.
Kristina från Duvemåla är tillbaka på Cirkus i Stockholm.

– Duvemåla berör oss alla, säger operasångaren Andreas Konvicka, från Täby som är med i föreställningen.
ANNONS

Att musikalen ”Kristina från Duvemåla” har extra stor aktualitet just nu, när vi i Europa får ta emot flyktingar som flyr undan förtrycket i Syrien, är mycket uppenbart, enligt Andreas Konvicka, 48.

– Det känns i luften, det är en särskild kommunikation med publiken.

På musikalens hemsida citeras också dess manusförfattare Björn Ulveus:

– Kristina sjunger ”jag är en flykting och en främling”. Om vi kan få upp ögonen på några för vad det skulle kunna innebära att vara en flykting och en främling så har vi lyckats med något viktigt.

Andreas säger att han och Benny Andersson är de bästa arbetsgivare han har haft.

– De är generösa och måna om artisterna.

Han är utbildad operasångare, baryton, och växte upp i Viggbyholm. Hans mamma Heidi Konvicka organist i S:t Olofs kyrka.

– Delar av min släkt kommer från de östra delarna av Europa och hade ett mycket oroligt 1900-tal kring första och andra världskriget. Sådant sitter kvar i generna. På mammas sida fanns det Amerikafarare. Alla män i släkten har faktiskt lämnat sin hemort.

I musikalen spelar han en av Ulrikas friare i Amerika.

ANNONS

– Han är en pilsk norrman. En kvinnokarl. I föreställningen är han mer tillspetsad än i boken.

Både han och de andra två friarna är komiska. Skrattet lättar upp historien och dessutom är det lättare att spela komiska roller.

Som operasångare hade han lite fördomar mot musikaler tidigare. Han fick sin första roll för 18 år sedan och ett år senare var han med i ”Kristina från Duvemåla” för första gången. Det var också i Stockholm.

– Ju mer allmänmänsklig ett musikverk är desto lättare har den för att bli odödlig. Jag tror att Kristina från Duvemåla kan bli ett riktigt nationalepos.

Fakta

Mobergs utvandrarepos

Kristina från Duvemåla bygger på Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Kristina, Karl Oskar, Robert och Ulrika reser från hungersnöd, förmynderi och religiös förföljelse till det nya landet i väster.

Musik: Benny Andersson, text: Björn Ulvaeus, regi: Lars Rudolfsson, manus: Lars Rudolfsson och Jan Mark.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.