ANNONS

Bytte flärden i city mot Fittja

”Det blir bra möten här, vi kan hjälpa människor”, säger advokaten Krister Jansson som tillsammans med svärsonen Johan Björkdahl driver Fittja Advokatbyrå.
”Det blir bra möten här, vi kan hjälpa människor”, säger advokaten Krister Jansson som tillsammans med svärsonen Johan Björkdahl driver Fittja Advokatbyrå.
Efter en lång advokatkarriär i Stockholm, som delägare i en fin advokatfirma, bytte Krister Jansson miljö helt. Nu har han öppnat norra Botkyrkas första advokatkontor.

– Alla andra ska sitta på fina adresser i city. Jag vill röra om i grytan.
ANNONS

Från fönstret på femte våningen i Borgen ser Krister Jansson Värdshusvägens punkthus, Albysjön och Fittjamoskéns minaret. Nyss var det Gamla stans pittoreska gränder han såg. Efter 20 år som delägare i en advokatfirma med kände advokaten Peter Althin driver han sedan ett år tillbaka norra Botkyrkas enda advokatkontor.

– I stället för att gå i pension startade jag om på ny kula. Här fanns ju ingenting liknande tidigare.

Tanken var att ge dem som bor i norra Botkyrka tillgång till juridisk kunskap. Att kunna ge hjälp och råd i närområdet. När sedan Johan Björkdahl, som jobbat mycket med migrationsfrågor, anslöt i våras fick kontoret fler ben att stå på. Krister jämför med en husläkare som ska finnas nära till hands och kunna hjälpa till med det mesta.

– Vi har satt oss där klienterna är, och då menar jag inte Fittja utan hela söderort. Det är en fantastisk upplevelse, säger advokaten.

Han sticker inte under stol med att han är en udda fågel i Fittja med sin kostym och vita skjorta.

– Jag möts av en oerhörd glädje av alla jag träffar. Det är omvänd integration.

Krister Jansson har inte mötts av några negativa kommentarer om att han som välbärgad, framgångsrik advokat åker ut till förorten för att göra goda gärningar. Han har fötterna på jorden och hans status i advokatvärlden är inte något som ger honom fördelar i Fittja.

– Ingen vet vem jag är här och det är väldigt skönt, säger han.

För Johan Björkdahl är det en stor fördel att finnas i Fittja. Många uppdrag handlar om att hålla i kontakterna med Migrationsverket när någon har en anhörig som vill komma till Sverige eller när en företagare vill ha hit arbetskraft från utlandet.

ANNONS

Klienterna kan han hitta på lunchen.

– Jag vinner på den direkta kontakten. Jag går runt och snackar med folk på lokala kebabhaket ­eller i butikerna här omkring.

I Tumba finns några juristbyråer och ett advokatkontor. I norra Botkyrka är det mycket ont om jurister, men behovet är desto större. Botkyrka kommun erbjuder gratis juristhjälp och det är alltid fullbokat, säger Itai Fernandez, chef för medborgarkontoren.

– Vi tycker det är bra att kunna erbjuda den servicen till invånarna. De får en första vägledning på en kvart. Behöver de gå vidare får de göra det på egen hand.

Krister Jansson berättar om kollegornas förvåning över att han jobbar i Fittja. De tycker att det är bra att någon gör det, men vill inte själva. Livet i stan är bekvämt och man vill inte riskera att missa klienter.

Men som pensionär känner Krister att han har råd att chansa och i stället försöka ändra juristvärldens syn på förorten.

– Funkar det här bra så kanske fler kommer hit.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.