Bytte namn – får betala dubbelt

Alexander Anastassopoulos tröttnade på sitt svårstavade efternamn. När PRV föreslog Lindbrand slog han till. Men myndigheten nobbade sitt eget förslag.

I över tio års tid har Järvastadsbon Alexander Anastassopoulos velat byta bort sitt efternamn. Dels för att det är felstavat hos Skatteverket, men framförallt för att det är långt, krångligt och ofta blir fel.

– Det är inte det mest lättstavade och jag vill ha ett mer svenskklingande, menar han.

För att göra livet lite enklare vände han sig därför till Patent- och registreringsverket (PRV) som är den myndighet som handlägger efternamnsbyten. Med hjälp av en funktion på myndighetens hemsida kunde han pussla ihop olika för- och efterled för att hitta ett nytt, ledigt efternamn.

– Jag fick till slut fram namnet Lindbrand som jag fastnade för, berättar Alexander. Han betalade in de 1 800 kronor det kostar att handlägga ett ärende.

Förvåningen blev därför stor när PRV avslog hans ansökan. Namnet Lindbrand, som var myndighetens eget förslag, var alldeles för likt ett redan existerande namn, menade de. Tillsammans med avslaget fick han dock veta att han kostnadsfritt kunde komma in med ett nytt namnförslag och få det prövat.

Sagt och gjort, efter några månaders funderande hade han ett nytt förslag – Lindmyren.

Men när Alexander ville få sitt nya namnförslag prövat meddelar PRV att han måste betala 1 800 kronor till – tidsgränsen för att överklaga hade nämligen gått ut, menar PRV.

– Det stod inget om någon tidsgräns vare sig på hemsidan eller i avslaget som de skickade ut. Det tar ju en del tid att komma på ett nytt namnförslag, man vill ju vara säker eftersom man bara får byta en gång, säger Alexander. Han tycker att informationen från PRV varit mycket knapphändig, men på myndigheten menar man att handläggningen av ärendet skötts korrekt.

Alexander Anastassopoulos ger dock inte upp och har nu JO-anmält PRV.

– Hela systemet känns halvkorrupt. Jag har ju redan betalat in 1 800 kronor och nu vill de ha ännu mer pengar. Jag vill få det här prövat ordentligt, säger han.