Bytte scenen mot slagborr

Emelie Lindeberg blev årets kvinnliga hantverkare för sitt yrkeskunnande och för att hon ger bra service. När hon nu bosätter sig i Väsby vill hon skapa ett nätverk av kvinnliga hantverkare i bland annat Upplands Väsby.
Emelie Lindeberg blev årets kvinnliga hantverkare för sitt yrkeskunnande och för att hon ger bra service. När hon nu bosätter sig i Väsby vill hon skapa ett nätverk av kvinnliga hantverkare i bland annat Upplands Väsby.
Emelie Lindeberg är tjejen som bytte scenen mot slagborren – med framgång.

Nu har hon fått pris som årets kvinnliga hantverkare och vill även skapa ett nätverk av kvinnliga hantverkare i Upplands Väsby.

Lokaltidningen Mitt i Väsby träffar Emelie Lindeberg, 32, dagarna innan hon och resten av familjen flyttar in i den nyinköpta villan i Fresta.

Emelie Lindeberg är väldigt förtjust över flytten från Kungsholmen till det till synes lugna villaområdet. Villan som hon och hennes sambo har köpt är i stort bara att flytta in i, men tomten framför huset behöver ses över litet.

– Vi måste nog sätta upp ett litet staket här för att vår hund Alice, en jack russel, inte ska springa i väg. Jag vet inte riktigt hur vi ska sätta upp staketet rent praktiskt men det löser sig, säger Emelie Lindeberg och spricker upp i ett stort leende.

Det har hänt mycket i Emelie Lindebergs liv under de senaste åren. Nyligen utsågs hon till årets kvinnliga hantverkare när hon vann årets Isabellstipendium. Dessutom driver hon med stor framgång ett företag sedan drygt fem år tillbaka.

– Jag ser verkligen fram emot att få jobb även här i Upplands Väsby. Jag är ju sedan tidigare van vid att jobba med renoveringar i lägenheter i innerstan, men här ska det bi kul och utmanande att få jobba mer i villor. Jag vill också ha kontakt med andra kvinnliga hantverkare i kommunen och gärna tipsa de tjejer som funderar på att bli hantverkare. Det är bara att fråga, säger Emelie Lindeberg.

Emelie Lindeberg var teaterapa innan hon för många år sedan sadlade om till snickare.

Hon var 19 år och hjälpte en vän som skulle bygga om ett kök. Då gick hon sista ring på gymnasiet, med inriktning teater, och någonstans mellan diskbänken och köksluckorna byttes scenen ut mot slagborren.

– När vi höll på där kände jag bara ”herregud, det här är ju skitkul”. Sedan spann det vidare och jag kände ”det här ska göra”. Så det var bara att byta bana i livet. Det är en ganska skön känsla när man inser vad man vill, berättar hon.

Därefter följde några år av ströjobb – ”lite mack, lite reception, lite lunchkock” – innan hon tog sina första steg in i byggbranschen som lärling på en mindre firma. En både bra och dålig erfarenhet, tycker Emelie Lindeberg.

– Jag gjorde allt från att lägga golv till att regla upp väggar. Jag skulle nog rekommendera alla att börja på ett litet ställe – man blir en i gänget och kommer direkt in i kärnan, säger hon men poängterar samtidigt att många av fördomarna mot hantverkare blev bekräftade under hennes första år i branschen.

– Hantverkaryrket är jäkligt kul och det är lite synd att det har fått den stämpeln som finns. Det är ju tyvärr så att vissa människor som jobbar inom det här yrket aldrig har lärt sig service – att prata och ha en dialog i sin roll som snickare.

Hon säger att branschen måste fräschas upp och det måste komma in nya människor.

– Just nu är det en kille som har börjat jobba hos mig och han tycker att det är jätteskönt med en tjej som chef. Han var trött på grabbigheten – och det tror jag att många kunder är också, säger Emelie Lindeberg.

Fakta

Acceptera inte härskarstil

”Gå på rekommendationer och kolla upp vad personen eller firman har gjort tidigare. Finns det en hemsida?”

”Många hantverkare kör med härskarstil som gör att människor känner sig dumma. Gå på magkänslan och våga fråga!”

”Om den här hantverkaren verkligen vill ha jobbet får personen se till att ge dig tid. Sätt er ner flera gånger och berätta hur ni vill ha det. Visa vad ni vill ha och var tydliga med det.”