Åsa bytte tomtarna mot kulturtanter

Kultrutanter
En hel cirkus med kulturtanter att hänga i granen?
Åsa Lindgren i Rågsved tröttnade på att göra tomtar och bytte till kulturtanter. Och tanterna gjorde succé.
– Det är en cirkus med jonglerande, trollande tanter, säger hon.

Den här julen blir det inga tomtar för Åsa Lindgren i Rågsved.

– I flera år hade jag gjort småtomtar och sålt till en butik eller gett bort i present till vänner, men jag blev så less på att göra dem. Mina tomtar ser ut som unga killar, de är mer nissar än tomtar, och så köptes de av kvinnor i min ålder eller uppåt. Jag tycker att det är synd att den kulturkonsumerande gruppen är så dåligt representerad i kulturen, berättar Åsa Lindgren.

Istället blev det en hel cirkus av kulturtanter som jonglerar, trollar och hänger i trapetser.

– Det är kvinnor som bär upp kulturen samtidigt som sättet att se på dem lite nedsättande och förlöjligande. Därför ville jag göra det som en cirkus där de står i centrum och tar plats, säger hon.

Och kulturtanterna gjorde omedelbart succé. Åsa Lindgren lade ut en bild på sin Facebooksida och tanterna sålde slut på en timme. När hon sedan gjorde ett inlägg i Facebookgruppen Skapargäris fick hon genast nya beställningar. Så nu gör hon kulturtanter hela vägen fram till jul.

Alla är olika karaktärer

– En del vill att de ska se ut som sin svärmor eller mormor och har skickat med bilder och har skrivit vad de är intresserade av. Vi får väl se hur jag lyckas med det, det har varit svårt att bestämma i förväg hur de ska se ut.

Någon är klädd i Gudrun Sjödén, en annan helt i svart. Alla karaktärer är med.

– Det är kvinnor som jag har mött i olika sammanhang. Det är alla typer; galleristen, kuratorn och teaterbesökaren.

Åsa Lindgren har haft många olika jobb genom åren och har hållit på med olika former av skapande. Bland annat som keramiker och kakelugnsmakare och hon har arbetat en del med skulptur. Hon har en konstutbildning i grunden, men har alltid haft brödjobb vid sidan av konsten.

Vill göra en cirkus med hipsters

Om det blir fler tanter framöver får hon se.

– Jag brukar ledsna ganska snabbt och jag känner mig lite färdig. Jag skulle e vilja göra en retro hipster-cirkus med kulturkonsumenterna i 28-årsåldern. De som har helskägg och stormönstrade 60-talsklänningar och drar barnvagnar från 70-talet. Det är nästa generation kulturtanter, säger Åsa Lindgren.