ANNONS

Nya Byvikens LSS-bostad läggs ner

Nya Byviken
Boendet består av tolv lägenheter.
Nya Byvikens LSS-boende kommer att läggas ner. De som bor i de 12 lägenheterna får hjälp att hitta andra bostäder.
– Nya Byvikens håller inte måttet för hur ett boende ska vara, säger Andreas Thorstensson, avdelningschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning.
ANNONS

Nya Byvikens LSS-boende består av 12 lägenheter. Boendet kommer att läggas ner, enligt ett förslag från stadsdelen. Information till de boende och deras anhöriga har skickats ut i dagarna.

– Lokalerna är inte ändamålsenliga. Vid en tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg för några år sedan påtalades brister. Nu har vi ett bra läge att ta tag i det här, vi verkställer något som vi borde ha gjort för länge sedan, säger Andreas Thorstensson, avdelningschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Vad är det som inte är bra med lokalerna?

– Det är en enda lång korridor med tolv lägenheter. Det har en institutionell karaktär som vi inte ska ha idag, det ska vara så hemlikt som möjligt. Det är inte byggt som et LSS-boende, utan har varit ett servicehus från början. Sedan har man sprängt in olika verksamheter i fastigheten.

Varför händer det här just nu?

– Vi känner att vi har ett bra läge att göra det nu. Vi har en stabil organisation och chef som kan göra det på ett bra sätt, vi har gott om tid och behöver inte hasta och vi har bra ekonomiska förutsättningar, säger Andreas Thorstensson.

De som bor på Nya Byviken kommer att tillsammans med god man eller angörig träffa stadsdelens biståndsbedömare och diskutera kring om de vill ha en annan LSS-bostad i stadsdelen eller i en annan stadsdel.

Är det inte svårt att hitta bostäder?

– Jo, det är inte löst till påsk, verkligen inte. Man behöver ta tid på sig att göra det här, det är därför som vi inleder det här nu. Det kommer säkerligen att ta hela 2018, kanske längre tid än så.

ANNONS

Förslaget ska nu presenteras för en stadsövergripande boendegrupp som får lämna synpunkter. Sedan tas det upp i stadsdelsnämnden som fattar beslut. Därefter måste det skickas till Kommunstyrelsens ekonomiutskott för slutligt beslut. Först därefter kan stadsdelen säga upp lokalerna.

ANNONS