ANNONS

C får en nyckelroll i årets kommunval

Med Centerpartiet i opposition har maktbalansen förändrats sedan förra kommunvalet.

M tror på fyra år till för Alliansen, medan S vill se en regnbågskoalition bryta 35 år av borgerligt styre.
ANNONS

När Sollentunaborna går till valurnorna på söndag är utgångsläget ett helt annat än efter de borgerliga partiernas jordskredsseger 2010.

Centerpartiet – som under mandatperioden bytt från majoritet till opposition och – kan få en nyckelroll i spelet om vilken politisk färdriktning kommunen ska ha de kommande fyra åren. Frågan är åt vilket håll de sträcker ut sin hand när rösterna är räknade.

– Vi är ett borgerligt parti och vill helst samarbeta med andra borgerliga partier, säger gruppledaren Anna Myrhed till Mitt i.

Men om de säger nej, är and­ra partier aktuella?

– Vi får se hur långt vi är beredda att gå.

Mycket talar för att dörren till Alliansen förblir stängd för Centern.

– Förutsättningarna för ett samarbete har inte blivit bättre sedan sist, säger kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M).

Och om mandaten inte skulle räcka för majoritet?

– Vi går in för att vinna valet tillsammans med Folkpartiet och Kristdemokraterna och räknar med fyra år till i majoritet. Till vilka vi vänder oss om vi måste, det återkommer vi till efter valet. De partier som är uteslutna är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, ­säger Douglas Lithborn.

ANNONS

Efter valet 2002 var det nära att en regnbågskoalition punkterade de senaste decenniernas obrutna svit av borgerligt styre i Sollentuna. Centerpartiet hoppade av samarbetet med Moderaterna och Folkpartiet efter en konflikt om utförsäljningar inom Sollentunahem. Senare lämnade emellertid en av de två centerpartisterna i fullmäktige partiet och fortsatte, som politisk vilde, att stödja M och FP – som med ett mandats marginal behöll majoriteten.

Nu hoppas oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S) på andra gången gillt för en blocköverskridande koalition.

– En ny majoritet som bygger på fortsatt samarbete med Miljöpartiet och Vänstern är fullt möjligt. Men det kräver att vi blir lite större, att Moderaterna blir lite mindre och att vi får ett samarbete med en eller flera av Centern, Sollentunapartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Vi kan samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna och Moderaterna. Jag är enormt sugen på ett maktskifte, 35 år av borgerligt styre får vara nog, säger han.