ANNONS

C kan få vara med och styra

Moderaterna tvingas leta nya allierade för att fortsätta styra på Lidingö. Partiet backar med två mandat och tänker nu söka stöd från valets vinnare, Centerpartiet, som går framåt med ett mandat.
ANNONS

Hans Barje, Moderaternas toppnamn som ser ut att bli nytt kommunalråd, tycker att partiet på Lidingö måste rannsaka sig självt. Byggfrågorna, framför allt Centrum-Torsvik, har fått för stort utrymme.

– Det är den enda fråga där vi riktigt skiljer oss åt från Centern och Lidingöpartiet. Uppenbarligen har vi inte lyckats gå i takt med vad Lidingöborna vill.

En del av partiets rannsakan anser han redan är avklarad, i och med ledarbytet. Han själv är mer intresserad av mjuka frågor än sin företrädare.

– Självklart ändrar en person bilden av Lidingö. Jag är inte Paul Lindquist. Det innebär inte att jag inte vill bygga och jag har fortfarande ett partiprogram att följa, men jag är mer intresserad av de mjukare frågorna, säger han.

Om valresultatet står sig kommer dagens koalition med Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, inte räcka till.

Hans Barje säger att Centern och Lidingöpartiet är de som kan bli aktuella.

Centerpartiet ser fram emot ett sådant samarbete.

– Nu har den politiska kartan ritats om i och med att både Moderaterna och Folkpartiet förlorar mandat. Både vi och Lidingöpartiet går framåt, vi står starka. Vi har känt väldigt starkt stöd i de här frågorna under valrörelsen, säger Kent Ivarsson (C) efter sitt andra raka succéval.

För Centerpartiet är det frågorna kring Centrum-Torsvik som ­varit viktigast under valrörelsen.

ANNONS

– Vi vill ha en mer varsam bebyggelse. Vi har träffat massor av Lidingöbor under valrörelsen och känt ett väldigt starkt stöd i den här frågan.

Socialdemokraterna eller Miljö­partiet är inget samarbets­alternativ enligt Hans Barje. Och fullmäktiges nya parti, Sverigedemokraterna som fick 2,7 procent av rösterna, vill han inte samarbeta med.

Nya ledamoten Joakim Hägg (SD) tar dock det med ro.

– Vi får se hur det blir med det. Jag är i alla fall beredd att samarbeta med alla.

Sverigedemokraterna har haft svårt att få sina representanter att sitta kvar i kommunfullmäktige runt om i landet. Kommer du att vara kvar i fyra år?

– Det vet jag inte alls, men jag ska försöka. Nu har vi kommit in och det känns viktigt att vi kan ­behålla de platser vi får i nästa val.

Centerpartiet jublade på sin valvaka efter att, enligt det preliminära valresultatet i söndagskväll, ha gått framåt med ett mandat.

Både vi och ­Lidingöpartiet går framåt, vi står ­starka. Vi har känt väldigt starkt stöd.kent ivarsson (C)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.