ANNONS

C missnöjda med plats på miljöranking

Trots att Lidingö klivit upp 25 steg i miljöranking så är Patrik Buddgård (C) inte nöjd. "Vi tycker att Lidingö skulle kunna hamna bättre om man ser till förutsättningar".
ANNONS

I en årlig miljöranking av Sveriges 290 kommuner hamnade Lidingö på plats 60, vilket är en förbättring på 25 steg sett till förra året. Men Patrik Buddgård (C) är inte helt nöjd med placeringen.

– Vi tycker att Lidingö skulle kunna hamna bättre om man ser till förutsättningar, och i länet hamnar vi längst ner bland kommunerna, säger han.

Centerpartiet lämnade nyligen in tre motioner på hur de vill förbättra miljöarbetet. Att Lidingöborna sorterar sitt avfall i olika avfallspåsar är ett förslag, ett annat rör fler laddstolpar för elbilar än de två som nu finns på ön. Att kommunens reningsverk ska kunna ta hand om mer läkemedelsrester är ett annat.

– Än så länge släpper reningsverk ut läkemedel i stor skala. Vi vill att Käppalaverket ska kunna ta hand om 90 procent av läkemedelsresterna, säger Patrik Buddgård och hänvisar till reningsverket i Knivsta där man har installerat en avfallsanläggning som i större skala kan ta hand om kemikalier.

Men varför tror du att ni ökat i ranking?

– Det som har varit bra i miljöprogrammet, som vi drivit hårt i valrörelsen, är att ta fram en kemikalieplan att minska kemikalier i förskolan, och sätta upp solenergi på kommunala byggnader.

Hur långt har man kommit?

– Jag vet att man är mitt i kemikalieplanen. Solenergin, där har man bestämt ett mål för hur mycket man ska producera, men inga solceller har installerats än.

Kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD) är av en annan synpunkt.

ANNONS

– Jag tycker att kritiken är trist när vi ser att vi ökar med 25 steg, låt oss glädjas åt att vi går åt rätt håll, säger han när Mitt i ringer upp och menar att det finns förbättringar på Lidingö, bland annat hur båtägare själva tar hand om gifter från sina båtar. När det kommer till huruvida kommunen bör ha solceller på sina egna tak eller inte är han av en annan åsikt.

– Jag är övertygad om att bolag som producerar el är experter på att skapa bra el. Vi ska driva skolor, vård och omsorg som vi är bra på och köpa el av bolag som har bra el, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.