Centerpartiet har tidigare gått ut med att de vill se en badplats i Djurgårdsbrunnsviken vid Källhagen – något stadsdelsförvaltningen sagt nej till.

"Anläggandet av en badplats kan innebära ett stort besökstryck med väsentlig förändring av förutsättningarna för växt- och djurliv", skrev tjänstemännen i ett utlåtande förra sommaren.

Dessutom ville de invänta kommunstyrelsens utredning om nya badplatser i Stockholm.

Hänvisar till 2037

I samma veva hänvisade tjänstemännen till den badplats som ska stå färdig vid Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden år 2037, något som fått Centerpartiet i Norra innerstaden att se rött.

"Detta duger inte", skriver partiet i en skrivelse till stadsdelsnämnden.

Centern vill nu att stadsdelsförvaltningen ska skrida till verket genom att lägga ny sand i viken och bygga en lång brygga med badstegar längs vattnet in mot stan.

– Vi ger oss inte. Det här är vårt sätt att komma med ytterligare ett förslag i rätt riktning, säger Daniele Fava (C), partiets gruppledare i Norra innerstaden.

Daniele Fava och Helena Schmidt, Centerpartiet.

Daniele Fava och Helena Schmidt, Centerpartiet.

Pekka Pääkkö

Han menar att förutsättningarna vid Källhagen är utmärkta. Bad är redan tillåten på platsen enligt stadens ordningsföreskrifter, och de senaste två åren har Centerpartiet låtit det oberoende företaget Svensk Vattenanalys provta vattnet med godkänt resultat.

– Det här ett ett av flera ställen där man skulle kunna göra en badplats om bara viljan finns.

Petter Martinsson (S), ordförande i Norra innerstadens stadsdelsnämnd, är positiv till ambitionen att skapa fler badplatser i området.

– Jag håller helt och hållet med om att det behövs i vår stadsdel.

Vänta på stadshuset

Centerpartiets skrivelse kommer att besvaras av stadsdelsförvaltningen under hösten, och Petter Martinsson vill inte föregå detta.

Mycket talar dock för att den som är sugen på en ny lokal badplats får vänta ännu en tid på en central utredning i stadshuset.

– Det jag kan säga är att det pågår ett arbete i staden där trafiknämnden ska samordna inrättandet av fler badplatse. Jag ser fram emot att se vad detta utmynnar i.