ANNONS

C vill att Älvsjö station fylls av musik

Inspirationen om scener för musik i tunnelbanan och andra stationer kommer från London.
Inspirationen om scener för musik i tunnelbanan och andra stationer kommer från London.
Älvsjö station kan bli en konsthall och musikscen.

Centerpartiet föreslår nu att "döda ytor" i kollektivtrafiken ska användas av konstnärer och musiker.

Inspirationen kommer från London.
ANNONS

Centerpartiet i landstinget vill göra det attraktivare att resa med SL – genom att erbjuda kultur. Tanken med förslaget är att musikanter, konstnärer och andra kulturskapare ska få ytor i kollektivtrafiken där de kan uppträda eller ställa ut sin konst.

Älvsjö station – som är landets femte största järnvägsstation med 12 000 påstigande resenärer per dag – är tänkt att ingå i pilotprojektet.

– Förslaget möjliggör en dynamisk kultur som kan blomstra och leva av sig själv. Älvsjö station som har många dagliga resenärer är ett ställe som vi tror skulle passa bra, säger landstingsrådet Gustav Hemming (C).

Det landstinget och SL skulle bekosta är att bygga enklare scener eller podium för kulturskaparna. I övrigt ska inte politikerna lägga sig i konsten, försäkrar man från Centerpartiet.

Så ni kommer inte att ha synpunkter på om det är saxofonsolon eller mimteater?

– Vi ska inte agera smakdomare, men det ska ju vara förenligt med en god kollektivtrafikmiljö. Det får inte minska tillgängligheten för resenärerna eller ha för hög ljudnivå. En utredning får visa om det passar bäst med konst, musik eller teater på olika platser, säger Gustav Hemming.

Projektet ska heller inte uppfattas som ett sätt att motverka de gatumusikanter som tjänar en slant i tunnelbanan och pendeltågsstationer i dag.

– Absolut inte. Tvärtom så tror jag att gatumusikanterna själva kommer att tycka att det här är bra och att det höjer deras status, säger han.

Förebilden kommer från London som har projektet ”The London Underground (LU) Busking Scheme”. Där har musiker fått tillgång till scener att uppträda på, vilket genererat 100 000 timmar av livemusik varje år.

ANNONS

Övriga platser som pekas ut i förslaget är bland andra Mariatorget, Gamla stan och Slussen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.