ANNONS

C vill att kommunen rustar mot våldsbejakande extremism

Bild på Attunda Tingsrätt, samt Brottofferjouren i Upplands Väsbys lokal i Sollentuna
Den 15 april inleddes rättegången mot den terrormisstänkte 20-åringen som har ett förflutet i Danderyd. Nu anser Centern att kommunen borde organisera sig mot extremismen.
Centern i Danderyd tycker att kommunen borde organisera sig mot extremismen.

– Som en del av Sverige måste vi också ta ett ansvar, säger kommunalrådet Siv Sahlström (C).
ANNONS

Regeringens förra nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin (S), har tidigare uppmanat Sveriges kommuner att vakna upp och inleda sina arbeten mot extremism.

Nu vill Centern i Danderyd att kommunen bidrar till vad partiet kallar för ”den nationella säkerhetskedjan” genom att ta fram en egen handlingsplan och utse en samordnare med ansvar för hela kommunen.

– Det är nationell fråga som berör varje kommun. Det är viktigt att ha någon att vända sig till om det skulle hända något. Det får inte hända att vi står handfallna, säger Siv Sahlström (C).

Kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) säger att han inte hunnit sätta sig in i frågan och vill vänta med kommentera innan den nått berörd nämnd, nämligen socialnämnden.

– Men spontant tycker jag att det låter vettigt och vad jag förstår uppmanas samtliga Sveriges kommuner att upprätta någon form plan, då vore det klokt om vi börjar titta på det, säger Olle Reichenberg.

Under april månad har extremismen gjort sig speciellt påmind i Danderyd genom rättgångarna mot den terrormisstänkte 20-åringen som har ett förflutet i kommunen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.