Utbildningsdirektören Mikael Caiman Larsson slutar i Botkyrka

Storvretsskolan Caiman Larsson
Caiman Larsson slutar. Året började blåsigt med
På tisdagen kom beskedet att Botkyrkas högste tjänsteman inom utbildning, Mikael Caiman Larsson , slutar.
Enligt Botkyrka kommun har han själv valt att lämna.

Enligt kommunens hemsida har dock beslutet skett ”i dialog med kommunledningen”. Om Caiman Larsson får avgångsvederlag trots att han enligt uppgift slutar självmant är något Mitt i söker svar på.

Blåsigt kring förvaltningen

Utbildningsförvaltningen har under början av året hamnat i blåsväder. Först kom beskedet att Skolinspektionen tar över på Storvretsskolan. Senare fick förvaltningen stark kritik för att föräldrarna inte blivit informerade om kommande förskolestängningar.

– Jag har tillsammans med den politiska ledningen och kommunledningen tagit beslutet att lämna uppdraget som utbildningsdirektör i Botkyrka. Efter knappt fyra år i kommunen ser jag att det behövs ett nytt ledarskap för att fortsätta utvecklingen mot en likvärdig skola. Jag vill rikta ett stort tack till alla lärare och elever i Botkyrka som varje dag gör ett fantastiskt jobb i våra skolor, säger Mikael Caiman Larsson i ett meddelande på kommunens hemsida.

”Växla upp”

Nya kommundirektören Leif Eriksson kommenterar varken Storvretskolan eller hanteringen av informationen kring förskolestängningarna på kommunens hemsida.

– Mikael har under sin tid i Botkyrka drivit arbetet mot en skola där alla barn ska ha rätt förutsättningar att lyckas. Nu behöver vi växla upp det arbetet och ta nästa steg. Efter samråd kring utmaningar framöver är vi överens om detta. Jag önskar Mikael lycka till i hans uppdrag framöver, säger Leif Eriksson, kommundirektör i Botkyrka kommun.

M välkomnar beslutet

Moderaterna har uttryckt kritik mot förvaltningen efter turerna kring både Storvretsskolan och förskolorna.

– Vi välkomnar beslutet, säger Willy Viitala (M) som är oppostionspolitiker i utbildningsnämnden.

Frågor om avgångsvederlag

Emanuel Ksiazkiewicz (S) säger att han inte sett avtalet mellan utbildningsdirektören Caiman Larsson och kommundirektören Leif Eriksson, och han hänvisar frågorna om utbildningsdirektören fått avgångsvederlag eller inte till kommundirektören.

”Hur som helst så handlar det om att vi i dialog kommit fram till att utbildningsförvaltningen behöver ett nytt ledarskap. Vi måste säkerställa en likvärdig skola och att vi kan hantera de utmaningar som nämnden står inför” skriver han i ett sms.