Calles lathet botas inför tv-publik

”Jag hade inget att göra, så varför inte?”, säger Calle Lundén som är med i nya säsongen av ”Ung och bortskämd” tillsammans med sin styvpappa Tomas.
”Jag hade inget att göra, så varför inte?”, säger Calle Lundén som är med i nya säsongen av ”Ung och bortskämd” tillsammans med sin styvpappa Tomas.
Tim Kristiansson, 21 år, är uppvuxen på Östermalm, men sedan några år bor han hos sin mamma som bäddar hans säng och lagar hans favorit­rätter. Ibland är han i Åkersberga hos sin pappa.
Tim Kristiansson, 21 år, är uppvuxen på Östermalm, men sedan några år bor han hos sin mamma som bäddar hans säng och lagar hans favorit­rätter. Ibland är han i Åkersberga hos sin pappa.
Realityserien ”Ung och bortskämd” skapade stora rubriker när den sändes i SVT 2010 och 2012. Nu är serien tillbaka i ny tappning i TV3 och 19-åriga Calle Lundén från Åkersberga är en av deltagarna.

– Jag är väldigt lat. Min mamma har alltid gjort allt hemma, säger han.

I en månad ska åtta ungdomar bo tillsammans i ett hus i Vasastan. De ska försörja sig själva och ta hand om alla vardagssysslor, utan hjälp från curlande föräldrar. Sådant som normala ungdomar klarar av utan problem, menar Calle Lundén.

Han bor hemma hos mamma och styvpappa i centrala Åkersberga och ägnar dagarna åt att läsa in sin gymnasiebehörighet och skriva på en bok. Men några hushållssysslor hjälper han inte till med.

– Min kära mamma har alltid lagat mat och städat, det har bara hänt, så jag har aldrig behövt göra något. Jag är väldigt omhändertagen och lat, säger han.

Calle beskriver månaden i huset med sju främlingar som en skön upplevelse. Det jobbigaste var arbetsuppdragen. De får bland annat prova på hur det är att jobba på hotell, en strutsfarm och som gatustädare.

– Det var inget invecklat, men det var fysiskt jobbigt och värst av allt var lukten på strutsfarmen.

Det tuffaste var att ta sig upp varje morgon.

– Det var jobbigt att kliva upp klockan 8. Jag pluggar online så jag har mina egna tider och kan kliva upp mitt i natten eller mitt på dagen.

Men det är morgonrutinerna han tar med sig från programmet.

– Jag har fått nya vanor. Jag kliver upp i rätt god tid på morgonen och går ut och går. Det känns najs.

Hemma är det dock mamma som fortfarande gör det mesta.

– Jag försökte, men hon bara fortsätter att göra allt.

Tim Kristiansson, 21, som ibland bor hos sin pappa i Åkersberga, är också en av de supercurlade ungdomarna i i programmet. Han är uppvuxen på Östermalm och festar på Sturecompagniet fem dagar i veckan. Hemma hos sin mamma lyfter han inte ett finger.

– Min fina lilla mamma gör allt för mig, och så har det alltid varit, säger han.

Tims livsstil har inte heller förändrats så mycket efter programmet.

– Mina mamma bäddar fortfarande min säng.

När ”Ung och bortskämd” sändes för första gången i SVT 2010 väckte det starka reaktioner. Många riktade kritik mot föräldrarnas curlingbeteende och ungdomarnas stil och ämnet togs upp i SVTS:s ”Debatt”. Men Calle är inte orolig över vad folk ska tycka.

– Jag bryr mig faktiskt inte så mycket, säger han.

Även Calle och Tims pappor kommer att synas i tv-rutan. Föräldrarna ska följa hur ungdomarna sköter sig sig och sedan avgöra vem som klarat sig bäst. Vinnaren får en resa ut i världen.

Fakta

Calle Lundén

Ålder: 19

Bor: I centrala Åkersberga med mamma Monica och styvpappa Tomas.

Gör: Läser in gymnasiebehörighet online för att kunna plugga vidare, skriver på en skönlitterär bok.

Aktuell: Gör tv-debut i ”Ung och bortskämd” i TV3 den 2 februari.