ANNONS

Campingarna sätter hoppet till spontangästerna och solen

Sara Widestråle Eriksö camping
Sara Widestråle, som driver Eriksö stugby och camping, är optimistsik trots en skral start på säsongen.
Det blir en sommar hemma i Sverige. Så ser det ut för de flesta av oss nu när lov och semestrar närmar sig.
Campingar och vandrarhem hoppas på ett uppsving efter en mörk vår där avbokningarna duggat tätt. Och många hoppas att spontanbesök ska rädda säsongen.
ANNONS

Fjolårets sommar blev ett rekordår för svensk campingturism. I Stockholm ökade antalet gästnätter på campingplatser med drygt 4 procent jämfört med året innan. Något nytt rekord lär det inte bli i sommar. På väg in i högsäsongen är läget dystert för många anläggningar.

– Efter påsk vände det till viss del och folk vågade boka igen, men många är fortfarande osäkra på vad de ska göra på semestern och det märks på bokningarna, säger Peter Jansson, tf vd för branschorganisationen SCR Svensk Camping.

Många avbokningar

– Det är jättevårt att planera, säger Sara Widestråle, som driver Eriksö stugby och camping i Vaxholm. Hon bekräftar att det varit  en hel del avbokningar – av skolklasser som brukar boka in sig på försäsongen.

Sara Widestråle Eriksö camping

Eriksö camping tillämpar drop in och har inte ”fastboende” gäster som många andra campingplatser, säger Sara Widestråle.

– Det har varit en lite tuff start, men sedan är det andra klasser som först bokat längre resor, men som bokat oss. Det är jättekonstigt. Just nu har vi skoklasser varje dag. Men ingen från Vaxholm, däremot från övriga Stockholm.

Hur det blir med resten av säsongen, när de vanliga semestercamparna kommer vet hon inte.

Är du orolig?

– Nej faktiskt inte, jag  tror det  blir bra. Man vill ju ha semester och man vill ju vara hemma.  Jag siktar på att få en bra säsong.

ANNONS

– Jag tänker att vi som camping redan har en regel att det ska vara minst fyra meter mellan vagnarna plus att det är eget boende. Det är ett enkelt sätt att semestra på.

Sara Widestråle Eriksö camping

När Stockholmarna måste semestra på hemmaplan kan Eriksö camping i Vaxholm vara ett alternativ.

Högsäsongen är nära

Vid midsommar brukar normalt högsäsongen för campingarna dra i gång och sedan nå sin höjdpunkt från mitten av juli. De flesta campingar räknar med att de utländska gästerna i stort sett helt uteblir, och de utgör normalt runt en fjärdedel av gästerna, enligt SCR Svensk Camping.

– Spontanitet har länge varit en av campingens fördelar, att man kan packa ett tält och sticka iväg om det blir fint väder, och vi hoppas på många spontana gäster i sommar så att det ändå kan bli en bra campingsommar, och vi hoppas också på att en förskjutning av säsongen kan gynna vår näring, säger Peter Jansson.

Återhämtning efter tuff vår

Campingarna är inte den enda besöksnäringen som har haft en skakig vår. I stort sett alla planerade konferenser, bröllop, gruppresor och liknande evenemang har stoppats under coronautbrottet. Men från mitten av maj har bokningsläget förbättrats något, enligt Svenska Turistföreningen, STF

Hett med vandringar

Många verkar vilja ägna sommaren åt att vandra. STF har på sin hemsida noterat en ökning med 60 procent i antalet sökningar på vandringar.

– Det är högt tryck kring olika vandringar och vandringsleder. Vi måste se till att säkra och skapa våra sommarminnen, och om tvåtimmarsregeln för resande kvarstår är det många som kommer att fundera på vad som går att göra i närområdet och då är vandring perfekt, säger Jenny Engström.

– Det pratas ju ofta om att försöka förlänga säsongen in i slutet av augusti och september, och nu har vi faktiskt börjat märka en spridning av bokningarna över en längre period av sommaren, så kanske blir det i år det händer.

Fakta

Extra städning och fler grillplatser

SCR Svensk Camping har med anledning av corona tagit fram riktlinjer för sina campingplatser.

  • Att hålla avstånd mellan husvagnarna, husbilarna och tälten, att se till att köer i receptionen undviks, att offentliga utrymmen städas extra är några exempel på nya rutiner.

– Det är viktigt att alla följer de rekommendationer som finns. Fördelen med camping är att gästerna har sitt eget boende med sig och det finns sedan tidigare regler kring avstånd på fyra meter mellan varje plats på campingarna, på grund av bland annat brandsäkerhet, säger Peter Jansson, tf vd för branschorganisationen SCR Svensk Camping.

”Måste ta ansvar”

Enligt STF är det viktigt att vandrarhem och andra anläggningar tydligt berättar vad de har gjort för att minska risken för smittspridning.

  • Slopad buffé som ersätts med frukostkorg, extra städning, begränsningar av antal personer i gästkök på vandrarhem och fler grillar för gästerna ska kunna laga mat utomhus är några exempel på åtgärder som har införts på vandrarhem i länet.

– Både gästerna och anläggningar måste tänka till och agera på ett sätt som är ansvarsfullt och som inte riskerar att belasta sjukvården i onödan, säger Jenny Engström på STF.

stötta vaxholm österåker

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.