Cannabisodlingar blir allt vanligare

I början av mars föll domen mot två personer som varit inblandade i odlingen av cannabis i en lägenhet i Salem. I lägenheten hittade polisen 600 gram marijuana, oskördade plantor på drygt ett kilo och utrustning som gödningsmedel och lampor.
I början av mars föll domen mot två personer som varit inblandade i odlingen av cannabis i en lägenhet i Salem. I lägenheten hittade polisen 600 gram marijuana, oskördade plantor på drygt ett kilo och utrustning som gödningsmedel och lampor.
Medel som använts vid odlingen.
Medel som använts vid odlingen.
De senaste månaderna har polisen hittat flera tält för odling av canna­bis. Enligt polisen kan grannar se varnings­tecken i lägenheter och villor.

– Vi vill gärna ha tips från allmänheten, säger utredaren Torsten Alm.

I slutet av februari slog polisen till mot en lägenhet i norra Botkyrka. Där fann de tält, fläktar, lampor och annan utrustning som används för odling av den narkotikaklassade cannabishampan. Omfattningen av odlingen gjorde att polisen nu misstänker grovt narkotikabrott.

– I Sverige är det framför allt marijuana man tillverkar genom i de här odlingarna. Hasch tillverkas genom en mer komplicerad teknik, säger kriminalinspektör Annika Ljung.

Mellan den 1 januari 2014 och den 11 mars i år gjorde polisen 33 anmälningar om misstänkt framställan av narkotika i Botkyrka, Salem, Huddinge och Haninge.

I de allra flesta fall handlar det om cannabis och någon enstaka planta. Men i december hittade polisen tält för odling i större skala i både norra Botkyrka och Tumba­området. Nyligen föll också en dom i tingsrätten där både Botkyrkabor och Salembor var inblandade.

Sverige är i dag i princip självförsörjande på marijuana genom mer eller mindre affärsmässiga odlingar i tält, eller genom odlingar där användarna har någon enstaka planta i fönstret, garderoben eller uthuset för privat bruk.

– Vi ser att användningen av cannabis blivit allt vanligare, ­säger Annika Ljung.

Drogen betraktas som ofarlig av en del användare och används i några stater i USA i medicinskt syfte. Men enligt forskare finns risker för bland annat depressioner och psykossjukdomar förknippade med drogen.

Vid tillslaget i slutet av februari hade polisen bedrivit spaning under en tid innan de gick in i lägenheten. I ett större fall i Tumba för några år sedan kände några poliser av en tillfällighet doften av cannabis i ett trapphus. De väntade sedan tills någon kom och satte nyckeln i låset. Därefter slog de till och gärningsmännen dömdes i tingrätten till årslånga straff.

Men polisen får också in tips från allmänheten.

– Plantorna luktar inte som röken från hasch eller marijuana. Men grannarna kan vara uppmärksamma på en annorlunda lukt. Du får känslan av att det är något annat än rökelse, säger kriminalinspektör Annika Ljung.

Fakta

Tecken på att grannen odlar knark

Personer bär in olika sorters utrustning som lampor, fläktar, jordsäckar, gödning i dunkar och krukor. Lukt utanför bostaden och flera kortare besök i en bostad som annars verkar tom.

Igenbommade/förtäckta fönster. Fukt kan tränga fram på rutorna. Sken av odlingslampor från fönstren.

Dovt ljud av fläktar från bostaden. Fastighetsägare kan också vara uppmärksamma på onormalt hög elförbrukning till följd av lampor och fläktar.

Källa: Polisen