Cannes-resans nota blev 59 000 kronor

Två seminarier, en nätverksträff, en handfull möten med bolag som även finns i Stockholm.

Järfälla kommuns resa till årets Cannes-mässa kostade 59 100 kronor.

Lokaltidningen Mitt i kunde i våras berätta att Järfälla kommun sedan åtminstone 2010, med undantag för 2011, årligen åkt till en fastighetsmässa i Cannes, Mipim.

Där på franska Rivieran träffar de utsända företrädare från andra kommuner, liksom folk i bygg- och fastighetsbranschen.

Först när Mitt i började ställa frågor om resultaten av dessa Cannes-resor, skrev kommunen en redogörelse. Av den framgick inte vilka konkreta projekt som resorna resulterat i.

Av den 15 sidor långa sammanställning som gjorts av årets resa framgår att tre personer från Järfälla åkte till mässan: Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Löfgreen (M), kommunens planeringsdirektör och kommunens stadsbyggnadsstrateg.

Kostnaden för resan var enligt sammanställningen 45 000 kronor. När Mitt i begär ut kvitton från Cannes-resan framgår dock att slutnotan var något högre, drygt 59 000 kronor (se faktaruta).

Enligt sammanställningen deltog Järfällas delegater under mässan, som pågick den 12–15 mars, i fyra möten med fastighetsbolag och fastighetsförvaltare, i två seminarier och i en nätverksträff.

Vilka övriga som deltog i seminarierna och nätverksträffen framgår inte. Bolagen kommunen träffade har däremot samtliga kontor i Stockholm.

Kunde ni inte ha träffat ­bolagen i Stockholm i stället?

– Vi träffar företag i Stockholm också, jag tror det är bra med många olika möten, säger kommunalrådet Cecilia Löfgreen.

Enligt Löfgreen blev mässan inte startpunkten för något framtida byggprojekt i kommunen, sådana beslut tas inte i Cannes utan av politikerna i Järfälla, menar hon.

Om Järfälla kommun åker till Cannes även nästa år är inte bestämt.