Ny ungdomsdrog oroar kurator

Ungdomar, framför allt unga män, som inte tidigare tagit droger har börjat bruka subutex – för att orka spela onlinespel.

På Capio Maria har man överraskats av den nya farliga trenden.

I slutet av förra sommaren trillade de första fallen av unga vuxna som sökte hjälp för subutexberoende in till Capio Maria på Södermalm. Totalt rör det sig om ett trettiotal personer.

– Det här är en helt ny grupp för oss. Flera av dem bor hemma hos sina föräldrar och har aldrig tidigare varit i kontakt med beroendevården, socialpsykiatrin eller socialtjänsten, säger Carina Tiger, kurator på Capio Maria.

Enligt Maria Tiger använder vissa inom gruppen subutex för att hålla sig vakna för att spela onlinespel som World of warcraft. Andra tar subutex för att orka med ett hetsigt arbetsliv.

Subutex gör nämligen att du behöver sova mindre och subutexanvändare känner sig ofta skärpta och klara i huvudet. Drogen,som är en opiat, förefaller också ha fördelar framför alkohol eftersom man inte blir bakfull.

– Man tror att man mår väldigt bra och livet blir lite roligare. Men efter ett tag dyker skuldkänslorna upp. Man tappar intresset för att göra nya saker och man blir sittande på sitt rum framför sin dator, säger Carina Tiger.

För den som vill sluta med subutex väntar i många fall ångest, depressioner och sömnproblem.

– Man kan må fruktansvärt dåligt, säger Carina Tiger.

Subutex började användas i Sverige på 1990-talet för att hjälpa heroinister att trappa ner sitt missbruk. Enligt Carina Tiger är det också via före detta missbrukare som ordinerats subutex som många av de nya användarna får tag på drogen.

Fakta

Capio Maria

Capio Maria är en privat mottagning i Stockholms län som erbjuder beroendevård.

Mottagningen tar emot missbrukare och deras anhöriga från hela länet.

De allra flesta är från Stockholm, Nacka, Tyresö, Värmdö och Haninge.