Min lokala hjälte

Carlssons skolgård kan byta namn

Skolgården på Carlssons skola på Östermalm föreslås få nytt namn.
Skolgården på Carlssons skola på Östermalm föreslås få nytt namn.
En moderat Stockholmspolitiker vill att Carlssons skolas gård byter namn för att hedra Anna Ahlströms minne. Nu ger flera av stadens förvaltningar tummen upp.

1902 startade den kvinnliga skolpionjären Anna Ahlström Elementarsskolan på Kommendörsgatan. I åtta decennier utbildades främst flickor från lågstadiet till studenten i skolan. 1973 kommunaliserades plugget och även pojkar gick sedan i skolan. Skolan bytte då namn till Ahlströmska skolan.

Men 1995 köpte Carlssons skola lokalerna på Kommendörsgatan 31 och Anna Ahlströms minne försvann – åtminstone till namnet.

Nu vill Johanna Sjö (M) i kommunfullmäktige att skolgården på Carlssons byter namn till Anna Ahlströms plan. Detta för att hedra minnet av skolans ursprungliga grundare.

I ett remissvar skriver nu Östermalms stadsdelsförvaltning att man är positiv till namnbytet ”i syfte att påminna om hennes betydelse i kampen för flickors rätt till samma utbildning som pojkar”.

Även Kulturförvaltningen ger tummen upp till förslaget:

”Kulturförvaltningen anser att Anna Ahlströms gärning är betydelsefull och har stark koppling till Stockholms historia och gärna bör uppmärksammas på det sätt som föreslås i motionen”, skriver man i sitt remissvar.