Carola kämpar för ekomaten

Solnabon Carola Magnuson ledsnade på att hennes barn tvingades äta pulvermat i skolan.

Den tidigare ekonomen sadlade om, blev Sveriges mest kända ekokock och driver sedan flera år framgångsrikt sju olika eko-restauranger.

– Att jag blev kock var en reaktion mot systemet i skolan. Barnen serverades färdigmat från pulverindustrin. Skolmaten handlade om att värma mat, kasta mat och slänga sopor, berättar hon.

Hon jobbade som ekonom, men hade sedan barnsben ett starkt matintresse, och bestämde sig för att sadla om – för barnens skull.

– Ska vi ha skolmat så ska den ju vara bra. Barn är vårt största kapital, de förtjänar bättre.

Carola står i dag för maten på bland annat Alfaskolan i Frösunda.

Men i början var det svårt att få eleverna att uppskatta den ekologiska maten.

– Barn i dag är vana vid att allt ska smaka mycket och intensivt, och så smakar ju inte grönsaker. Vi förvränger barnens smakbild med olika ämnen. Det var svårt, men man får inte ge upp, säger Carola Magnuson.

Det krävdes år av envishet innan Carola lyckades få gehör för sina ekomatsidéer. I dag är hon Sveriges mest kända ekokock.

Men vad är ekomat då?

– Det handlar om att man gör medvetna val och tänker på hur maten är producerad. Så nära som möjligt, och att den är obesprutad och att man inte använt gödsel.

Men än finns mycket att göra, menar hon. Bland annat vill hon uppmärksamma folk på den cocktaileffekt som uppstår när vi blandar olika produkter på tallriken.

– Du kan köpa flera olika varor som var och en inte överskrider gränsvärden för besprutning och gödsel, men tillsammans på tallriken blir det högt över gränsvärdena, menar hon.

Den nya kokboken är ett potpurri av gamla och nya recept.

– Det är en blandning av vad barnen gillar, vad jag själv älskar. Det jag tycker är viktigt att man måste kunna köpa ingredienserna i sin lokala butik, annars är det ju ingen mening.