ANNONS

Carolina skrämde unga rånare på flykten

Carolina Muñoz från Stureby skrämde rånarna på flykten, 22 dec 2018.
Carolina Muñoz är inte rädd efter rånförsöket. Hon tänker fortsätta med kvällspromenader.
En tonårspojke hotade att skada Sturebybon Carolina Muñoz om hon inte gav honom mobilen.
Hon fick panik – men lyckades ändå skrämma i väg honom och hans medhjälpare.
ANNONS

Två dagar före julafton var Carolina Muñoz på väg till Stureby Livs för att handla. Klockan var snart halv tio på kvällen när hon svängde av från Sågverksgatan och fortsatte gå på den upplysta gångvägen mot butiken.

Då dök tre tonårspojkar upp. Två av dem höll sig vid sidan, medan en av dem konfronterade Carolina Muñoz, med jackan uppdragen för ansiktet.

– Han sa att jag skulle ge honom mobilen och att jag skulle göra det snabbt, så att han skulle slippa skära mig. Samtidigt pekade han på högerhanden som han höll i jackfickan. Jag fick panik, berättar hon.

Blev väldigt osäker

Trots chocken behöll Carolina Muñoz fattningen. Det brukar alltid vara människor i rörelse i området. Nu hoppades hon att någon skulle komma förbi. Innan dess tänkte hon försökte uppehålla pojkarna.

När ingen dök upp fick hon ingivelsen att skrämmas tillbaka. Hon frågade pojken om han inte kände igen henne.

– Sedan sa jag att jag mycket väl visste vem han var och att jag kände hans föräldrar. Då blev han plötsligt väldigt osäker och mumlade något till svar. Sedan vände han sig mot sina kompisar och sa något till dem som jag inte hörde. Sedan sprang de sin väg, berättar Carolina Muñoz.

Med darriga händer tog hon sedan upp sin mobil och ringde 112. Hon polisanmälde rånförsöket och fick prata länge med en kvinnlig polis, som  gjorde sitt bästa för att lugna ner henne och berömde henne för hur hon hanterat situationen.

Flera rån under hösten

Så här i efterhand vet hon inte riktigt var hennes mod kom ifrån, men hon hoppas att hennes agerande fått pojkarna att tänka efter.

– Jag blev chockad men också väldigt irriterad. Det har varit flera rån här och i Svedmyra på senare tid, 13–14-åringar har rånats på både jackor och mobiltelefoner. Rånarna är också unga och de verkar tro att det är fritt fram, säger hon.

ANNONS

Eftersom hon skulle handla hade Carolina Muñoz inte hunden med sig. Det har hon annars ofta på sina promenader i Stureby, en amstaff-pitbull vid namn Love, som är ”respektingivande”. Faktum är att duon erbjuder sig att följa människor till och från tunnelbanan, om de känner sig otrygga.

– Jag började med det förra året, strax före nyår, när det också hade varit flera rån. Då skrev jag i Facebookgruppen Enskedebor att man kan kontakta mig via messenger om man vill att jag ska möta upp i Stureby eller Svedmyra, säger Carolina Muñoz.

Carolina Muñoz från Stureby skrämde rånarna på flykten, 22 dec 2018. här med hunden Love, en amstaff pitbull.

Radarpar: Carolina Muñoz och Love, en amstaff-pitbull.  Foto: Privat

Den här här gången var det hon själv som utsattes för rånförsök och hotades. Men mötet med rånarna, som var i 15–17-årsåldern, har inte gjort henne rädd.

– Nej, ärligt talat tror jag inte att han hade något vapen utan bara skrämdes. Det var snorungar som inte hade något att komma med. Jag är inte rädd för att gå ut på kvällarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.