Casper vann fajten mot kommunen – igen

Casper Hafvström har fått kämpa för den hjälp han får.
Casper Hafvström har fått kämpa för den hjälp han får.
Många har reagerat på att Casper vid två olika tillfällen har förlorat den hjälp han blivit berättigad.
Många har reagerat på att Casper vid två olika tillfällen har förlorat den hjälp han blivit berättigad.
Många har reagerat på artikeln om förlamade Casper Hafvström vars ledsagning drogs in från Värmdö.

Nu har han fått rätt mot kommunen i rätten – igen.

”Det är så fruktansvärt förnedrande så det är svårt att finna ord då ilskan tar över” skriver en läsare efter att ha sett artikeln om rullstolsburne Casper Hafvström.

Lokaltidningen Mitt i skrev i förra veckan om 27-åringen med medfött ryggmärgsbråck som tidigare överklagat Värmdö kommuns nedskärning av hans ledsagningstimmar till kammarrätten och vunnit efter en två års lång kamp och som skulle tvingas kämpa igen.

De 61 timmar som han ansökt om, bland annat för att få simträna, blev bara 15 timmar.

Kort efter att artikeln publicerats fick Casper Hafvström rätt i förvaltningsrätten.

– Jag har nu fått mina ledsagningstimmar tillbaka. Jag tycker att det är skönt, för att det visade att Värmdö kommun hade fel, säger han.

Ett underskott på minst 36 miljoner kronor i vård- och omsorgsnämnden för 2015 har gjort att kommunen före årsskiftet antog nya riktlinjer för handläggning av LSS-ärenden.

Sedan dess har antalet beviljade insatser och timmar kapats.

Nu engagerar sig även oppositionen i frågan.

– Det pågår en cynisk nedmontering av LSS-insatser som våra medborgare har rätt till enligt lagen, säger Mikael Lindström (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Partiet föreslår en modell som prövats i Laholms kommun. Den innebär att personer med ledsagningsbehov själva får bestämma hur många timmar de behöver.

– Det ökar sannolikt antalet beviljade timmar, men minskar samtidigt administrationen så mycket att det är värt pengarna. De funktionsnedsatta möjlighet att leva det liv de har rätt till och kommunen behöver inte ägna sig åt rättsligt tveksamma biståndsbeslut, säger Mikael Lindström.