ANNONS

Cassandra om hyrköp: ”Jag har hittat hem”

Cassandra wik mannerheim
Cassandra Wik Mannerheim Trivs i sin nya hyrköpslägenhet.
Cassandra Wik Mannerheim flyttade hemifrån 2015. Sedan dess har hon flyttat tio gånger. Den tionde gången var till sin alldeles egna lägenhet i Jakobsberg. Cassandra är en av elva hyrköpare.
ANNONS

I köket står en hög trave med flyttkartonger. Det är bara två veckor sedan Cassandra Wik Mannerheim flyttade in i sin nya bostad i Jakobsberg och ännu återstår en hel del arbete med att komma på plats.

Ett arbete hon ser fram emot.

Cassandra wik mannerheim

– Efter att ha flyttat så ofta och bott med lånade och ärvda saker så ser jag verkligen fram emot att få göra det här till mitt, säger hon.

Cassandra är en av elva unga under 35 som fått chansen att flytta in i en hyrköpslägenhet. Ett pilotprojekt som görs av Riksbyggen. Hon får helt enkelt hyra en bostadsrätt, som hon sedan får köpa ut efter ett år till marknadspris. Tanken är att detta ska göra det lättare för unga att ta sig in på bostadsrättsmarknaden.

Mamma tipsade

Hela hon ler där hon sitter i soffan ute på den stora terassen. Som ung i Stockholm är det inte helt lätt att hitta en bostad och Cassandra har efter sina tre år och tio flyttar tillräckligt med erfarenhet av bostadsmarknaden för att nu uppskatta en fast punkt i tillvaron.

– Jag kollade bostadsförmedlingar varje dag, jag var helt besatt, berättar hon. Det var mamma som hörde talas om hyrköp.

ANNONS

Efter några samtal till Riksbyggen fick Cassandra till slut veta att planerna inte var färdiga ännu, men hon skrev upp sig på en mailinglista och glömde bort allt.

Jakten på en bostad fortsatte. Så en dag kom mailet. Det var dags för visning av de nya hyrköpslägenheterna.

– Jag blev kär direkt, och speciellt i den här lägenheten, säger hon.

Har börjat spara

För 7500 får hon 44 kvadrater inomhus, och 10 kvadratmeter terass utomhus. Hon är medlem i bostadsrättsförmedlingen, med alla rättigheter och skyldigheter som medföljer, förutom att hon inte har rätt att rösta på stämmorna. Det får hon först när hon köpt loss lägenheten.

Cassandra wik mannerheim

– Jag sparar allt vad jag kan så att jag ska kunna köpa den så fort som möjligt. Det är här jag vill bo, säger hon.

Kritiker till konceptet hyrköp menar att det är så dyra hyror att de man främst vill hjälpa in på bostadsmarknaden ändå inte har råd. Cassandra håller inte med.

– Jag tycker att hyran är rimlig för vad jag får. Jag har kollat på så många lägenheter och tycker inte att den här är dyrare än något annat.

Fakta

Det här är hyrköp

  • Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.
  • Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.
  • Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.
  • Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.
  • Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.
  • Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp.
Källa: Hyresgästföreningen 2017
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.