Catti besegrar mörkrädslan

”Jag har bott i Bredäng större delen av mitt vuxna liv”, konstaterar Catti Brandelius som har ”en stark relation” till området.
”Jag har bott i Bredäng större delen av mitt vuxna liv”, konstaterar Catti Brandelius som har ”en stark relation” till området.
Catti Brandelius har alltid varit mörkrädd. Men i sin nya kortfilm övervinner hon sin rädsla.

Hon förvandlas till Förortsindianen, som tar kontroll över omgivningen i stället för att fly.

Klockan är tre på natten. Catti Brandelius kliver av tunnelbanan i Bredäng. Hon har tagit en öl m ed en kompis inne i stan. Nu ska hon promenera hem, på gångvägar omgivna av kompakt mörker. Alldeles bakom henne går en man. Hon snabbar på stegen.

Så får hon en idé. I stället för att skynda ännu mer kliver hon åt sidan – ut i mörkret. Där blir hon osynlig. Mannen går förbi. Faran är över.

– Det var den händelsen som gav mig idén till ”Förortsindianen”. Det slog mig att vi alltid söker oss till ljuset när det är mörkt ute. Men det är ju bättre att uppsöka mörkret! Där syns man inte, men kan spana själv, säger Catti Brandelius om filmen som har Folkets Bio-premiär på Zita nu på fredag.

Förortsindianen är en betraktare som utforskar sin omgivning, såväl nattetid som dagtid. Bakom det finns en samhällskritisk tanke.

– I vårt snabba samhälle stressar många ständigt framåt, helt inne i sig själva. Det är ovanligt att stanna upp och betrakta. Förortsindianen tar sig tid att vara kvar en stund.

Förortsindianen är bara ett av flera alter ego som Catti Brandelius uppfunnit genom åren. I början av 2000-talet slog hon igenom som den högljudda och krävande Miss Universum. Sedan dess har hon bland annat skapat den självutnämnda professorn Profesora, den bittra Självhjälpen och Den praktiska prinsen, alltid redo att borra i väggen.

Med sina vassa och roliga alter egos belyser Catti Brandelius allt från trånga kvinnoideal till konsumtionshets. Hon lär också känna sig själv och vågar göra nya saker.

– Man har så många uppfattningar om sig själv och vad man klarar av. Om man uppfinner ett alter ego kan den våga allt man tycker att man är dålig på, till exempel använda en skruvdragare, säger hon och skrattar.

Fakta

Premiär på fredag

Namn: Catti Brandelius.

Yrke: Konstnär. Jobbar med performance, foto, film, musik, teckning m m. Är studierektor på Gerlesborgsskolan.

Ålder: 41 år.

Bor: I lägenhet i Bredäng.

Familj: Sonen Juno, 12 år. Pojkvän.

Premiär: Kortfilmen ”Förortsindianen” har premiär på biografen Zita nu på fredag. Visas sedan gratis varje kväll klockan 18, under en vecka.